Ukrainos energetikos ministerija: sprogimas Zaporožės AE gali įvykti bet kurią akimirką

​Rusijos ketinimai dėl didžiausios Europoje Zaporožės atominės elektrinės kelia rimtą susirūpinimą. Dar liepos 23 d. TATENA ekspertų patikrinimo metu buvo rastos kelios minos, esančios buferinėje zonoje tarp aikštelės vidinio ir išorinio perimetro.

Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusų kareivis prie Zaporožės AE.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusų kareivis prie Zaporožės AE.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 9:08 AM, atnaujinta Jul 26, 2023, 9:10 AM

Portalas „Politico“ praneša, kad Ukrainos energetikos ministras Germanas Galuščenka pažymėjo, jog okupantai visiškai atjungė Ukrainos pusę nuo situacijos Zaporožės atominėje elektrinėje stebėjimo. Energetikos ministerija įsitikinusi, kad sprogimas elektrinėje gali įvykti bet kurią akimirką.

„Jis (reaktorius – UNIAN) gali sprogti bet kurią akimirką, tik nežinome kada. Rusai mus visiškai atjungė nuo saugos stebėjimo sistemų. Mes pasitikime savo karine žvalgyba ir TATENA ekspertais vietoje. Tačiau mes neturime jokios elektrinės kontrolės, ir tai kelia nerimą“, – sakė ministras.

Jis taip pat priminė, kad Ukraina ne kartą įspėjo tarptautinę bendruomenę apie galimą pavojų, susijusį su Rusijos įvykdytu Zaporožės atominės elektrinės užgrobimu.

Ministras taip pat pažymėjo, kad Kachovkos užtvankos sunaikinimas patvirtina, jog Maskva yra pasirengusi rizikuoti civilių gyventojų gyvybėmis, kad pasiektų savo politinių ir karinių tikslų Ukrainoje.

„Niekas mumis netikėjo, kad Rusija gali susprogdinti užtvanką. Ir pažiūrėkite, kas atsitiko. Zaporožės AE visada yra dėmesio centre, Rusija vis dar nenubausta. Jos branduolinei energetikai nebuvo pritaikytos jokios sankcijos“, – kalbėjo G.Galuščenka.

G.Galuščenka pridūrė, kad Ukrainos kariams pamažu žengiant į priekį Zaporožės regione, Kijevo valdžia baiminasi, kad rusai gali bandyti sukelti sabotažą Zaporožės elektrinėje, siekdami sustabdyti kontrpuolimą.

Tarptautinė atominės energijos agentūra ir toliau išlieka abejotinu garantu, kad Zaporožės atominė elektrinė išvengs užtvankos likimo.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.