Skelbia, kad naujasis Nigerio vadovas – kariuomenės generolas: neatmeta ir „Wagner“ įtakos

Po karinio perversmo Nigerio naujasis lyderis yra generolas Abdourahamane Tchiani, penktadienį pranešė valstybinė televizija.

Generolas Abdourahamane Tchiani.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Generolas Abdourahamane Tchiani.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 4:01 PM

Prezidento gvardijos vadas paskirtas „Nacionalinės Tėvynės apsaugos tarybos prezidentu“, sakoma pranešime. Išrinktas prezidentas Mohamedas Bazoumas nuo trečiadienio ryto sulaikytas pučistų.

Penktadienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pavadino perversmą Nigeryje „pavojingu“ Saheliui. Vakarų valstybės mėgina išsaugoti svarbią sąjungininkę šiame sukilėlių siaubiamame regione.

„Šis perversmas yra visiškai neteisėtas ir labai pavojingas nigeriečiams, Nigeriui ir visam regionui“, – sakė E. Macronas, raginęs paleisti prezidentą M. Bazoumą, nuo trečiadienio perversmininkų laikomą uždarytą savo rezidencijoje.

Dalis tarptautinės bendruomenės laikė Nigerio vyriausybę atrama prieš islamistų karines pajėgas dideliame regione, susiduriančiame su rimtais saugumo iššūkiais. Pastaraisiais metais Prancūzijos ir Jungtinių Tautų (JT) kariai buvo priversti pasitraukti iš kaimyninio Malio, tačiau Nigeryje vis dar yra 1500 Prancūzijos karių. M. Bazoumo nuvertimas kelia abejonių dėl jų tolesnio buvimo šalyje.

Tuo pačiu metu viena Rusijos organizacija, susijusi su samdinių grupuote „Wagner“, pasidalijo galimai jos vado Jevgenijaus Prigožino žinute, kurioje sakoma, kad įvykiai Nigeryje yra tautos kovos su „kolonizatoriais“ dalis.

Karininkų tarptautinio saugumo sąjunga (OUIS), Vašingtono laikoma „Wagner“ priedangos įmone Centrinėje Afrikos Respublikoje (CAR), paskelbė J. Prigožinui priskiriamą žinutę ketvirtadienio vakarą.

Garso pranešime balsas panašus į J. Prigožino, tačiau AFP negalėjo patvirtinti įrašo autentiškumo. J. Prigožinas dingo iš visuomenės akiračio po trumpo samdinių maišto prieš aukščiausią Rusijos karinę vadovybę, surengto praėjusį mėnesį.

„Tai, kas nutiko Nigeryje, yra ne kas kita, kaip Nigerio žmonių kova su kolonizatoriais, mėginusiais primesti savo gyvenimo taisykles“, – sakoma pranešime. Toliau kalbama, kad „buvę kolonizatoriai mėgina kontroliuoti Afrikos šalių žmones“ ir „užpildo šias šalis teroristais ir įvairiomis gaujomis, sukurdami milžinišką saugumo krizę“.

„Siekdami išlaikyti iš tikrųjų vergovinę sistemą šių valstybių teritorijose, jie dislokuoja įvairias užsienio misijas, kuriose dalyvauja dešimtys tūkstančių karių“, – sakoma J. Prigožinui priskirtame pareiškime ir priduriama, kad „šios dešimtys tūkstančių karių nepajėgūs apsaugoti suverenių valstybių gyventojų, gyventojai kenčia“.

Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ daugelį metų buvo pagrindinė veikėja Afrikoje saugumo srityje, bet dėl nesėkmingo sukilimo jos veikla užsienyje pradėta abejoti. J. Prigožinas gyrė „Wagner“ pajėgų „veiksmingumą“ ir sakė, kad tūkstančiai grupuotės kovotojų „geba atkurti tvarką ir naikinti teroristus, neleisdami jiems skriausti civilių gyventojų“.

JT ekspertų duomenimis, būtent „Wagner“ samdiniai, ypač CAR, vykdo karo nusikaltimus, žudo, sulaiko ir prievartauja civilius, kankina juos ir vykdo egzekucijas.

Tariami J. Prigožino pareiškimai buvo paskelbti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui priimant Afrikos lyderius per Rusijos ir Afrikos viršūnių susitikimą, vakar surengtą jo gimtajame Sankt Peterburge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.