JAV analitikai įvertino karo kritikų sulaikymą: Kremliaus išgąsdinti rusai imasi dar labiau iškreipti nuostolius kare

JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) vertina, kad Rusijos promaskvietiškos ultranacionalistinės informacinės erdvės veikėjai koncentruojasi į Kremliaus pastangas vaizduoti Ukrainos kontrpuolimą kaip nesėkmę, vis labiau pervertindami Ukrainos nuostolius ir rašydami apie Rusijos nuostolius ir iššūkius mažiau nei iki šiol.

Karas Ukrainoje. Gynėjų pratybos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Gynėjų pratybos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 30, 2023, 1:00 PM

ISW analitikų teigimu, žymūs Rusijos kariniai tinklaraštininkai vis dažniau netiksliai pristato Ukrainos kontrpuolimo operacijas kaip nesėkmingų ukrainiečių puolimų seriją palei visą sąlyčio liniją.

Liepos 29 d. Rusijos karo tinklaraštininkai dalinosi filmuota medžiaga, teigdami, kad joje matyti, kaip vienas rusų tankas įveikia visą ukrainiečių kuopą su šarvuočiais, tarsi šis įvykis būtų įvykęs neseniai. Tačiau tai buvo nufilmuota dar birželio 7 d. Vaizdo medžiagoje matyti, kaip Rusijos artilerijos daliniai smogia ukrainiečių kolonai.

Anksčiau Rusijos šaltiniai pakartotinai platino šią seną filmuotą medžiagą, kad pagrįstų teiginius, jog Ukrainos pajėgos patiria didelius šarvuotosios technikos nuostolius. Liepos 29 d. pakartotinai paskelbta filmuota medžiaga, anot ISW, rodo, kad Rusijos šaltiniai sąmoningai tai daro, kad paremtų Kremliaus pasakojimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai pareiškė, kad Ukrainos pajėgos per kelias dienas mūšių vakarinėje Zaporožės srityje neteko 39 šarvuočių.

„Tai yra ryškus Ukrainos nuostolių per Ukrainos kontrpuolimą pervertinimas“, – rašoma JAV karo studijų (ISW) ataskaitoje.

ISW anksčiau vertino, kad Kremlius veikiausiai keičia savo politiką dėl karo nušvietimo, siekdamas sumenkinti sėkmingo Ukrainos kontrpuolimo galimybes ir parodyti save kaip efektyvų karo veiksmų vadovą.

Kai kurie Rusijos karo tinklaraščių autoriai ir toliau praneša apie vietinius Ukrainos pasiekimus ir tam tikras problemas, susijusias su Rusijos gynybinėmis operacijomis. Tačiau šie tinklaraštininkai galimai stengsis ne taip plačiai vertinti Ukrainos kontrpuolimo operacijas, bijodami Kremliaus.

ISW vertinimu, toks pokytis gali būti susijęs su žymaus promaskvietiško kritiko Igorio Girkino areštu. Praėjusią savaitę valdžios institucijos sulaikė buvusį separatistų vadą, kaltinamą ekstremizmu po to, kai jis sukritikavo V. Putiną.

Taip pat šią savaitę sulaikytas ir žinomas 64 metų politologas Borisas Kagarlickis. Jis apkaltintas raginimu internete vykdyti terorizmą.

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas šeštadienį gynė precedento neturintį susidorojimą su kitaminčiais Rusijoje karo su Ukraina metu ir ragino visus laikytis tam tikrų taisyklių.

„Tai 2023 metai ir Rusija yra įsitraukusi į ginkluotą konfliktą su kaimyne. Ir aš manau, kad turėtų būti tam tikras požiūris į žmones, kurie mums kenkia šalies viduje, – sakė V. Putinas žurnalistams Sankt Peterburge. – Turime nepamiršti, kad norint pasiekti sėkmės, taip pat ir konflikto zonoje, visi turi laikytis tam tikrų taisyklių“. 

Liepos 28 d. Rusijos vidaus informatorius teigė, kad šaltiniai prezidento administracijoje pareiškė, jog Kremlius neseniai paragino su juo susijusius karo tinklaraštininkus mažiau rašyti apie karą Ukrainoje ir skelbti daugiau teigiamo turinio nacionalistinio pasididžiavimo temomis.

ISW nepastebėjo, kad su Kremliumi susiję kariniai tinklaraštininkai mažiau rašytų apie karą, tačiau pastebima, kad jie ėmė ryžtingiau teigti, jog Ukrainos kontrpuolimas yra nesėkmingas.

Žymių Rusijos karo veiksmų Ukrainoje kritikų, tokių kaip I.Girkinas, suėmimas ir Rusijos gynybos ministerijos pastangos sustiprinti Rusijos informacinės erdvės kontrolę gali paskatinti pasirinktus karo tinklaraštininkus dar labiau stengtis, kad jų vaizduojamas karas Ukrainoje atitiktų Kremliaus naratyvą.

„Kremliaus gebėjimas sukurti nuoseklesnį pasakojimą apie karą Rusijos informacinėje erdvėje išlieka neaiškus, o vėlesnės Rusijos nesėkmės arba reikšmingi Ukrainos laimėjimai gali sutrikdyti Kremliaus pažangą šioje srityje“, – teigė JAV analitikai.

Rusijos informacinės erdvės veikėjai ir toliau skundžiasi dėl sisteminių problemų, susijusių su Rusijos karo veiksmais Ukrainoje, o daugelis Rusijos karo tinklaraščių autorių greičiausiai pakeistų savo požiūrį į Ukrainos kontrpuolimą, jei Ukraina pasiektų reikšmingų laimėjimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.