Švedijos policija suteikė leidimą „korano deginimo protestui“

Pirmadienį Švedijos policija suteikė leidimą protestui prie parlamento, organizatoriai planuoja sudeginti koraną, pranešė vietos žiniasklaida.

Koranas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Koranas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 12:57 PM

Protestuotojai sakė žiniasklaidai norintys, kad musulmonams šventa knyga būtų uždrausta Švedijoje. „Aš jį deginsiu daug kartų, kol neuždrausite“, – laikraščiui „Expressen“ sakė organizatorius Salwanas Najemas. Jis prisijungė prie irakiečio pabėgėlio Salwano Momikos ir per du ankstesnius protestus Stokholme, surengtus prie pagrindinės miesto mečetės, o vėliau ir prie Irako ambasados.

Remiantis policijos leidimu, protestas numatytas pirmadienį 13 val. vietos laiku (14 val. Lietuvos laiku).

Švedijos diplomatiniai santykiai su keliomis Artimųjų Rytų valstybėmis tapo įtempti dėl ankstesnių protestų, susijusių su korano išniekinimu. Švedijos policija anksčiau pabrėžė, kad išduoda leidimus tik asmenims rengti viešus susirinkimus, o ne renginių metu vykdomai veiklai.

Birželio pabaigoje 37 metų S. Momika prie svarbiausios Stokholmo mečetės padegė korano puslapius. Po mėnesio jis surengė panašų protestą prie Irako ambasados, trypė koraną, bet jo nesudegino. Abu incidentai sukėlė platų pasipiktinimą ir pasmerkimą.

Praėjusią savaitę Švedija įsakė 15 vyriausybinių įstaigų, įskaitant ginkluotąsias pajėgas, kelias teisėsaugos agentūras ir mokesčių inspekciją, sustiprinti kovos su terorizmu pastangas. Sekmadienį kaimyninė Danija pareiškė, kad ištirs teisines priemones, kaip sustabdyti protestus, susijusius su šventųjų tekstų deginimu, nes tai kelia susirūpinimą dėl saugumo. Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas sakė, kad panašus procesas jau vyksta ir jo šalyje.

Tiek Švedijos, tiek Danijos pasiuntiniai buvo iškviesti keliose Artimųjų Rytų šalyse. Saudo Arabija ir Irakas paragino sušaukti Džidoje įsikūrusios Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) susitikimą, jis turėtų įvykti pirmadienį, per jį būtų aptariamas korano niekinimas Švedijoje ir Danijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.