Rusijos Juodosios jūros blokada – tik blefas? Į Ukrainos uostus toliau plaukia laivai, o virš galvų zuja NATO lėktuvai

Maskvos grasinimas blokuoti Juodąją jūrą ir neleisti komerciniams laivams plaukti į Ukrainos uostus, atrodo, buvo tik blefas, nes savaitgalį trys laivai netrukdomi baigė kelionę, rašo „Kyiv Post“.

Karas Ukrainoje. Juodoji jūra.<br> Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje. Juodoji jūra.<br> Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje. Juodoji jūra.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Juodoji jūra.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
NATO išankstinio perspėjimo lėktuvas E-3.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
NATO išankstinio perspėjimo lėktuvas E-3.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 1, 2023, 11:32 AM, atnaujinta Aug 1, 2023, 11:45 AM

Nors pastarosiomis savaitėmis iš Kremliaus skriejo daug grasinimų, rusai nesiėmė jokių veiksmų.

Be to, skrydžių stebėjimo duomenys rodo, kad NATO karo lėktuvai aktyviai patruliuoja jūroje, taip patvirtindami karinio aljanso įsipareigojimą išsaugoti grūdų srautą, nepaisant Kremliaus perspėjimų.

Liepos 30 d. į vieną iš Ukrainos grūdų terminalų Dunojaus deltoje atplaukė trys krovininiai laivai, priklausantys Graikijos, Izraelio ir Turkijos-Gruzijos bendrovėms. Apie tai pranešė „Forbes“, praneša „Ukrinform“.

Kaip pažymima, tai pirmasis užsienio laivų atvykimas į Ukrainos uostus po to, kai Rusija atsisakė pratęsti grūdų sandorį.

Pasak „Forbes“, Graikijos ir Izraelio laivai plaukė Izmailo uosto link per Bosforo sąsiaurį, o Turkijos ir Gruzijos laivas išplaukė iš šiaurės Turkijos. Jie plaukė su įjungtais atsakikliais ir neslėpė savo kurso.

Pranešama, kad praplaukimą stebėjo keturi NATO žvalgybiniai orlaiviai: JAV karinių jūrų pajėgų patrulinis lėktuvas P-8, karinis „Challenger“ su paviršiaus skenavimo radaru, JAV oro pajėgų dronas RQ-4 ir NATO išankstinio perspėjimo lėktuvas E-3.

Nė vienas iš jų neturėjo ginklų, tačiau Rumunijoje budėjo NATO naikintuvai, įskaitant Italijos „Eurofighter“ ir Rumunijos F-16.

„Pranešimas, kad trys civiliniai laivai netrukdomi pasiekė Ukrainą, gali reikšti, kad Rusija šiuo metu nenori arba negali atlikti laivų paieškos“, – leidinys citavo JAV karo studijų instituto (ISW) pranešimą.

„Ukrinform“ primena, kad liepos 17 d. Rusija paskelbė nutraukianti susitarimą su Turkija ir JT dėl Juodosios jūros grūdų iniciatyvos. Po to Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad į Ukrainos uostus plaukiančius laivus laikys kariniais taikiniais.

Pasitraukusi iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, Rusija įvykdė eilę karo nusikaltimų – apšaudė Ukrainos uostamiesčius ir grūdų sandėlius. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per devynias dienas valstybė agresorė sunaikino 180 000 tonų grūdų, 26 uosto infrastruktūros objektus ir penkis civilinius laivus.

Tarptautinė jūrų organizacija (TJO) paragino Rusiją laikytis tarptautinių konvencijų ir nustoti kelti grėsmę prekybinei laivybai Juodojoje jūroje.

JT pabrėžia, kad dėl sustabdyto Rusijos dalyvavimo Juodosios jūros iniciatyvoje ir grasinimų laivybai visame pasaulyje kyla maisto kainos, o tai dar labiau gilina energetikos ir finansų krizes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?