ECOWAS bloko delegacija išvyko į Nigerį „derėtis“ su chunta

Vakarų Afrikos valstybių bloko ECOWAS delegacija trečiadienį atvyko į Nigerį „derėtis“ su chunta, kuri praėjusią savaitę nušalino išrinktąjį šalies prezidentą, sakė ECOWAS pareigūnas.

Nigeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nigeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nigeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nigeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nigeris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nigeris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-08-02 17:00

„ECOWAS komisijos pirmininkas mielai būtų čia, tačiau, kol mes kalbamės, jis yra Nigeryje kaip dalis buvusio Nigerijos valstybės vadovo generolo Abdulsalami Abubakaro vadovaujamos aukšto lygio delegacijos, nuvykusios derėtis“, – sakė pareigūnas.

Jis kalbėjo Nigerijos sostinėje Abudžoje prasidedant susitikimui dėl krizės, jame dalyvauja ECOWAS šalių kariuomenių vadai.

ECOWAS blokui priklauso 15 Vakarų Afrikos valstybių, tarp jų – ir Nigeris, Malis, Burkina Fasas, t. y. šalys, kuriose pastaraisiais metais įvyko perversmai.

Blokas mano, kad karinė intervencija Nigeryje siekiant sugrąžinti į pareigas nušalintą prezidentą būtų „kraštutinė priemonė“, sakė pareigūnas.

„Karinis variantas yra pati paskutinė galimybė, kraštutinė priemonė, tačiau turime pasiruošti ir tokiam atvejui“, – sakė pareigūnas susitikimo pradžioje.

Nutrauktas elektros tiekimas

Nigerija nutraukė elektros energijos tiekimą Nigeriui po to, kai Vakarų Afrikos kaimyninės šalys įvedė sankcijas chuntai, kuri praėjusią savaitę nušalino išrinktą šalies vadovą, trečiadienį pranešė Nigerio energetikos bendrovės šaltinis.

„Nuo vakar Nigerija atjungė aukštos įtampos liniją, kuria į Nigerį tiekiama elektros energija“, – AFP sakė Nigerio energetikos bendrovės „Nigelec“ šaltinis. Nigeris gauna iš Nigerijos 70 proc. savo suvartojamos elektros energijos.

Nigerio chunta – Malyje

Vienas iš praėjusią savaitę Nigeryje valdžią užgrobusių karininkų generolas Salifou Mody trečiadienį atvyko į kaimyninį Malį, kurio chunta, nepaisydama tarptautinio spaudimo, palaikė perversmo vadus, pranešė šaltiniai.

S. Mody, buvęs kariuomenės štabo viršininkas, atleistas balandžio mėnesį, atvyko į Malio sostinę Bamaką kaip delegacijos vadovas, AFP sakė vienas aukšto rango Nigerijos pareigūnas ir vienas Malio saugumo pareigūnas. Daugiau informacijos jie nepateikė.

Evakuacija prasidėjo

Trečiadienį į Paryžių dviem pirmaisiais repatriacijos skrydžiais iš Niamėjaus atvyko apie 500 žmonių, teigiama Europos Komisijos pranešime spaudai.

Jame sakoma, kad planuojama surengti daugiau skrydžių, o Prancūzija keturis lėktuvus skyrė Prancūzijos ir kitų šalių piliečiams, norintiems išvykti iš Nigerio po praėjusią savaitę įvykusio perversmo.

Prancūzijai paprašius, Europos Komisija padengs 75 proc. transporto išlaidų, sakoma pranešime spaudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.