Stebėtojai įsitikinę – Lenkijos oro erdvę kirtę sraigtasparniai turėjo užduotį: saugojo A. Lukašenką

Rugpjūčio 1 d. Lenkijos oro sieną pažeidę Baltarusijos sraigtasparniai saugojo Aliaksandrą Lukašenką. Diktatorius tuo metu buvo rezidencijoje „Viskuli“, esančioje už 7,5 km nuo sienos, praneša stebėtojų grupė „Belaruskij Gajun“.

 A. Lukašenka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A. Lukašenka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 10:34 AM

Pažymima, kad A. Lukašenka nuo liepos 30 d. vakaro buvo savo rezidencijoje „Viskuli“, esančioje netoli sienos su Lenkija. Liepos 29 d. jo apsaugai iš Mačiuliškių buvo išsiųsti du sraigtasparniai Mi-8 ir Mi-24. Tačiau jau rugpjūčio 1 d. šie sraigtasparniai išvyko patruliuoti pasienyje Bresto srities Kameneco rajone.

Stebėsenos grupės nuomone, Baltarusijos Respublikos karinių oro pajėgų pilotai galėjo įskristi į Lenkijos teritoriją. Grupė padarė išvadą, kad tai buvo padaryta atsitiktinai, kadangi tokia provokacija sukeltų per daug rizikos šalia pasienio buvusiam A. Lukašenkai.

Lenkija apkaltino Baltarusiją sraigtasparniais įsiveržus į Lenkijos oro erdvę ir į tai atsakė padidindama karių skaičių pasienyje.

Du netoli sienos skridę Baltarusijos sraigtasparniai pažeidė Lenkijos oro erdvę, antradienį pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP, remdamasi Gynybos ministerija.

Antradienį sraigtasparniai kirto sieną Belovežo rajone, maždaug už 250 kilometrų į rytus nuo Varšuvos. Ministerija nurodė, kad sraigtasparniai skrido labai mažame aukštyje, todėl radiolokatorių sistemoms buvo sunku juos aptikti.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas įsakė padidinti karių skaičių pasienyje ir skirti papildomų išteklių, įskaitant kovinius sraigtasparnius. Lenkija apie incidentą informavo NATO.

Rusijos privačios kariuomenės „Wagner“ kovotojų antplūdis į Baltarusiją sukėlė nerimą Lenkijoje ir kitose NATO šalyse. Todėl Lenkijos kariuomenė jau buvo permetusi papildomų karių iš šalies vakarų į rytus.

Šeštadienį Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė susirūpinimą dėl „Wagner“ samdinių judėjimo Baltarusijoje Lenkijos link. Dėl to padėtis pasienyje „dar grėsmingesnė“, sakė jis.

„Wagner“ pajėgos persikėlė į Baltarusiją po nesėkmingo maišto Rusijoje. Minsko karinė vadovybė paskelbė, kad samdiniai Baltarusijoje atsakingi už kareivių mokymą ir turi perteikti savo kovinę patirtį, įgytą Rusijos kare prieš Ukrainą.

Šiuo metu Europos Sąjungos narėje Lenkijoje vyksta rinkimų kampanija, rudenį šalyje bus renkamas naujas parlamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.