M. Morawieckis: Baltarusijos teritorijoje yra apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis teigia, kad Baltarusijoje gali būti apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių.

Mateuszas Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mateuszas Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-03 11:56, atnaujinta 2023-08-03 13:24

Apie tai Lenkijos ministras pirmininkas kalbėjo ketvirtadienį, po susitikimo su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda Suvalkų krašte.

„Su prezidentu G. Nausėda mes kalbėjome apie „Wagner“ grupės grėsme. Mūsų duomenimis, Baltarusijos teritorijoje jų yra apie 4 tūkstančius. Pagal gautą informaciją iš prezidento, galbūt šiek tiek ir daugiau“, – žurnalistams sakė M. Morawieckis.

Perspėjo, kad Baltarusijoje gali būti sutelkta 10 tūkst. „Wagner“ kovotojų

G. Nausėda po susitikimo su M. Morawieckiu tvirtino, kad dalis Baltarusijoje esančių „Wagner“ kovotojų yra Gardino srityje, priartėję prie Lietuvos sienų. Jo teigimu, minėtų samdinių pozicija yra patogi jiems rengti provokacijas.

„Baltarusijos teritorijoje dislokuotų „Wagner“ kovotojų skaičius jau viršija 4 tūkstančius arba yra artimas tam skaičiui. Dalis „Wagner“ kovotojų yra priartėję prie mūsų sienos, užėmę padėtį Gardino srityje, reiškia, ši padėtis yra labai patogi rengti provokacijas tiek prie Lenkijos-Baltarusijos, tiek prie Lietuvos-Baltarusijos sienos“, – žurnalistams sakė Lietuvos prezidentas.

Anot G. Nausėdos, tiek Rusijos, tiek ir Baltarusijos vadovams gali kilti pagunda pasinaudoti „Wagner“ kovotojais Baltarusijoje, siekiant surengti provokacijas prieš NATO valstybes.

„Mes galime įvairiai vertinti „Wagner“ kovotojų kėslus Baltarusijoje, bet visiškai akivaizdu yra viena – kad būtų pernelyg didelė pagunda tiek V. Putinui, tiek A. Lukašenkai nepasinaudoti jų buvimu tiesioginėje kaimynystėje su vakarine Baltarusijos siena galimoms provokacijoms prieš NATO valstybes“, – komentavo G. Nausėda.

Vėliau šalies vadovas, atsakinėdamas į žurnalistų klausimus apie „Wagner“ samdinių Baltarusijoje grėsmę, akcentavo, kad labai svarbu keistis turima informacija su Lenkija ir kitomis Lietuvos sąjungininkėmis. Tai, pasak G. Nausėdos, yra itin svarbu, turint omeny, jog „Wagner“ kovotojų gretos Baltarusijoje turėtų tapti didesnės.

„Wagner“ kovotojai šiandien yra Baltarusijoje. Tai yra visiems akivaizdu. Akivaizdu ir tai, kad „Wagner“ kovotojų skaičius Baltarusijoje nėra baigtinis, kad yra planas dislokuoti iki 10 tūkstančių „Wagner“ kovotojų. Vadinasi, dabar procesas yra viso labo tik įpusėjęs. Tai yra rimta jėga, tai nėra kažkokie nepatyrę berniokai, kurie nežino, kaip elgtis su ginklais, tai yra įgiję kovinės patirties mūšio lauke žmonės, kurie tikrai yra labai pavojingi dar ir dėl to, kad turi mažai moralinių skrupulų ir turi tamsią kriminalinę praeitį“, – aiškino G. Nausėdos.

Prezidentas pažymėjo, kad būtina rimtai vertinti bet kokius Rusijos vadovo Vladimiro Putino ar Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pareiškimus apie „Wagner“ samdinių galimą judėjimą į Vakarus, net, jei tai yra pasakoma ir juoko forma.

„Kiekviename juoke yra dalis tiesos ir manau, kad sąmoningai šie žmonės („Wagner“ samdiniai – ELTA) atsiduria būtent vadinamajame trikampyje – trijų valstybių trikampyje, kur jie gali būti labai patogiai per labai trumpą permesti tiek prie mūsų sienos, tiek prie sienos su Lenkija. Todėl manau, kad tai yra neatsitiktinis veiksmas. Net tuo atveju, jeigu jie nesiimtų jokių konkrečių veiksmų, jau vien jų buvimas šitoje vietoje yra saugumo bloginimas ir įtampos didinimas, ir todėl turime į tai tinkamai reaguoti“, – aiškino G. Nausėda.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.