JAV suimti jūreiviai, įtariami šnipinėjimu ir informacijos pardavimu Kinijai

Du JAV jūreiviai buvo suimti ir apkaltinti ėmę kyšius mainais į slaptą karinę informaciją, kurią perdavė Kinijos žvalgybos pareigūnams, ketvirtadienį pranešė federalinės institucijos.

JAV suimti jūreiviai, įtariami šnipinėjimu ir informacijos pardavimu Kinijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV suimti jūreiviai, įtariami šnipinėjimu ir informacijos pardavimu Kinijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 1:16 PM

Pasak JAV advokatų biurų Los Andžele ir San Diege, jūreiviai palaikė tiesioginį ryšį su Kinijos pareigūnais, šie jiems sumokėjo tūkstančius dolerių kyšių už informaciją apie nacionalinę gynybą, įskaitant techninius karo laivų žinynus, svarbias technologijas ir radiolokatorių sistemas.

Su Kinijos žvalgybos pareigūnais bendravo 22 metų Jinchao Wei ir 26 metų Wenhengas Zhao, Kinijoje gimę natūralizuoti Amerikos piliečiai, nors neaišku, ar jie kontaktavo su tuo pačiu žvalgybos pareigūnu, sakė prokuroras.

Jinchao Wei, tarnavęs laive San Diege, buvo suimtas, kai trečiadienį atvyko į karinio jūrų laivyno bazę, pranešė pareigūnai. Jis kaltinamas šifruotais kanalais perdavęs informaciją Kinijos pareigūnui.

Kitas tyrimas buvo vykdomas Zhao, dar žinomo kaip Thomas Zhao, atžvilgiu, jis tarnavo karinio jūrų laivyno bazėje Venturos apygardos Port Huenemo mieste ir taip pat buvo suimtas trečiadienį bei apkaltintas fiksavęs konkrečias karinių jūrų pajėgų judėjimo, desantininkų išsilaipinimo, jūrų operacijų ir logistikos palaikymo vietas bei laiką, jis tai darė nuo 2021 m. rugpjūčio iki gegužės, pranešė prokurorai.

Zhao taip pat įtariamas fotografavęs radiolokatorių sistemas Okinavoje, Japonijoje, karinio jūrų laivyno bazėje Venturos apygardoje pietų Kalifornijoje ir Šv. Klemenso saloje, pranešė pareigūnai.

„Siųsdamas šią slaptą karinę informaciją priešiškos užsienio valstybės įdarbintam žvalgybos pareigūnui, kaltinamasis sulaužė priesaiką ginti mūsų šalį ir laikytis Konstitucijos“, – sakoma JAV prokuroro Martino Estrados pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.