Įspėjo dėl V. Putino: tai – nepaprastai pavojinga

Vladimiro Putino režimas pasirengęs taikai tik savo sąlygomis, todėl bet kokie lūkesčiai dėl susitarimų su Rusijos lyderiu yra ne tik tušti, bet ir pavojingi. Vokietijos ekspertas, žurnalistas ir publicistas Richardas Herzingeris išsakė šią savo nuomonę komentuodamas naujienų agentūrai „Ukrinform“.

 V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 5, 2023, 5:32 PM, atnaujinta Aug 5, 2023, 6:38 PM

„Pati idėja, esą įmanoma vesti kokias nors taikos derybas su Putinu, yra tiek absurdiška, tiek nepaprastai pavojinga. Šis režimas kasdien skelbia, kad nėra pasirengęs vesti jokių derybų, jei Vakarai ir Ukraina nesilaikys jo sąlygų. O tai reiškia, kad jie ne tik nori valdyti Ukrainą, bet ir siekia, kad NATO ir ES žlugtų. Todėl nėra absoliučiai jokio pagrindo jokioms deryboms“, – įsitikinęs R. Herzingeris.

Jo manymu, Vokietija nepakankamai įvertina tą faktą, kad Rusija siekia ne tik užkariauti Ukrainą, bet ir vykdo genocidinį, totalinį naikinimo karą. Šiems žmonėms nėra kompromisų, jų neįmanoma sustabdyti, ir jie supranta, kad jei nepasieks savo tikslų, tai reikš paties režimo pabaigą.

Pareikšdami, kad jei jie nesunaikins Ukrainos, pastaroji sunaikins Rusiją, jie elgiasi labai panašiai, kaip kadaise elgėsi Adolfas Hitleris, pažymėjo R. Herzingeris.

Kartu ekspertas atkreipė dėmesį į tai, kad jo tėvynainiams sunku priimti argumentą, jog šiandieninė Rusija primena 1933–1945 m. Vokietiją, nes visuomenei sunku suvesti tokias paraleles. Anot jo, vokiečių „susitaikymas su praeitimi“ turi labai keistą atvirkštinę pusę, savo praeities nusikaltimų pripažinimas virto priešprieša – įsitikinimu, kad tik Vokietija galėjo vykdyti tokius žiaurumus, tokį genocidą ir kad to negalima lyginti su niekuo kitu.

Tokio palyginimo vengimas tapo savotišku Vokietijos unikaliu įvaizdžio produktu: „mes esame tie, kurie įvykdė sunkiausius nusikaltimus, niekas negali su mumis konkuruoti, bet taip pat niekas negali taip gerai kaip mes įveikti padarinių“, – aiškino publicistas.

Tačiau jis pats, kaip ir daugelis kitų, mato, kad Rusijos pusės sistemingai vykdomi nusikaltimai yra labai panašūs į nacių vykdytus nusikaltimus.

Tačiau R. Herzingerio nuomone, Vokietijos politikai kol kas visiškai neįvertino viso iš Rusijos kylančios grėsmės masto. Tačiau šią klaidą daro ne tik Vokietija, bet ir apskritai Vakarai, įskaitant Jungtines Valstijas.

„Faktiškai žmonės labiau bijo, kad Rusija žlugs, nei kad Ukraina pralaimės. Todėl jie remia Ukrainą, bet tik tiek, kad išvengtų tokio Rusijos pralaimėjimo, kai būtų sunaikinta Rusijos valstybė“, – mano ekspertas.

Jis šį fenomeną vadina „stabilumo manija“. Tačiau blogiausias įmanomas nestabilumas kyla būtent iš dabartinės Rusijos, pažymėjo R. Herzingeris. Todėl jis baiminasi, kad „anksčiau ar vėliau (partneriai) ieškos supuvusio kompromiso“.

Kaip skelbta, šį savaitgalį Saudo Arabijoje rengiamas susitikimas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pateiktam taikos planui aptarti, į kurį Rusija nebuvo pakviesta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.