Artėjant paskelbtam terminui – didėjantis spaudimas Nigerio perversmo lyderiams

Sekmadienį padidėjo spaudimas Nigerio perversmo lyderiams, nes artėja Vakarų Afrikos regioninio bloko (ECOWAS) nustatytas galutinis terminas, iki kurio kariuomenė turi atiduoti kontrolę arba susidurti su galima ginkluota intervencija.

Nigeris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nigeris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2023, 10:06 AM

Buvusi kolonijinė valdytoja Prancūzija, su kuria chunta nutraukė karinius ryšius po to, kai liepos 26 dieną perėmė valdžią, pareiškė, kad „tvirtai“ palaikys bet kokius veiksmus, kurių ECOWAS imsis pasibaigus sekmadienį nustatytam terminui.

„Nigerio ateitis ir viso regiono stabilumas yra pavojuje“, – pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna, Paryžiuje surengusi derybas su Nigerio ministru pirmininku Ouhoumoudou Mahamadou.

ECOWAS šalių kariuomenių vadai susitarė dėl galimos intervencijos plano, kaip būtų reaguojama į šią krizę – naujausią iš kelių perversmų, nuo 2020 metų įvykusių Afrikos Sahelio regione.

Nigeris atlieka svarbų vaidmenį Vakarų strategijose, skirtose kovai su džihadistų sukilimais, nuo 2012 metų krečiančiais Sahelio regioną; Prancūzija ir JAV šioje šalyje dislokavo atitinkamai apie 1 500 ir 1 000 savo karių.

Tačiau regione stiprėja prieš prancūzus nukreiptos nuotaikos, o Rusijos veikla, dažnai per samdinių grupuotę „Wagner“, išaugo. Maskva perspėjo nerengti ginkluotos intervencijos į Nigerį iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.