Iš Rusijos opozicijos žiniasklaidos – įtarimai Maskvos vyriausiajam tyrėjui: kaltina dėl Ukrainos vaikų deportavimo

Rugpjūčio 6 d. Rusijos nepriklausoma interneto svetainė „Verstka“ pranešė, kad Rusijos tyrimų komitetas „globoja“ ukrainiečių vaikus, gyvenančius vaikų globos namuose visoje Rusijoje, naujausioje atnaujintoje ataskaitoje teigė Karo tyrimų institutas.

Maskvos vyriausiasis tyrėjas kaltinamas prisidėjęs prie priverstinio Ukrainos vaikų deportavimo.<br>lrytas.lt koliažas.
Maskvos vyriausiasis tyrėjas kaltinamas prisidėjęs prie priverstinio Ukrainos vaikų deportavimo.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2023, 8:48 AM

Pasak „Verstka“, komitetas į 10 tokių namų nusiuntė savo darbuotojus su žaislais, drabužiais ir mokykliniais reikmenimis, siekdamas priversti vaikus stoti į Rusijos kadetų korpusą.

„Verstka“ pranešė, kad Rusijos vyriausiasis federalinis tyrėjas Aleksandras Bastrykinas asmeniškai aplankė ukrainiečių vaikus Rusijoje ir pasakė jiems, kad nuo vaikų priklauso Rusijos pergalė ir kad Rusijos tyrimų komitetas yra tam, kad juos paremtų.

Ukrainos duomenų bazės duomenimis, nuo visiškos invazijos pradžios 2022 m. vasario mėn. iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją neteisėtai deportuota daugiau kaip 19 000 vaikų.

Pranešama, kad tyrimų komitetas ukrainiečių vaikams iš Donbaso reklamavo kadetų korpusą ir teigė, kad nuo 2022 m. vasario iki 2023 m. kovo mėn. 78 ukrainiečių vaikai įstojo į mokymo įstaigas, įskaitant kadetų korpusą ir akademijas, susijusias su tyrimų komitetu.

„Verstka“ informavo, kad A.Bastrykinas nurodė kadetų korpusams Maskvoje, Sankt Peterburge ir Volgograde pasirengti priimti ukrainiečių vaikus iš okupuoto Donbaso jau 2022 m. vasario 25 d.

„Ukrainiečių vaikų, kurie teisiškai negali duoti sutikimo deportuoti ir dalyvauti tokiose karinio-patriotinio perauklėjimo programose, prievarta greičiausiai yra dalis Rusijos vykdomos kampanijos, kuria siekiama išnaikinti ukrainiečių tautinę tapatybę ir militarizuoti jaunimą, kuris buvo prievarta deportuotas į Rusiją“, – teigė Karo tyrimų institutas.

Parengta pagal „Kyiv Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.