R. T. Erdoganas: grūdų susitarimo atnaujinimas priklauso nuo Vakarų

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad grūdų susitarimo su Ukraina atgaivinimas priklauso nuo Vakarų.

R. T. Erdoganas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2023, 8:09 AM

Susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto atnaujinimas „priklauso nuo Vakarų šalių, kurios turi laikytis savo pažadų“, – sakė R. T. Erdoganas antradienį Ankaroje.

Jis kaltino Vakarus nesiėmus priemonių, „kurios būtų leidusios Juodosios jūros iniciatyvos sukurtą teigiamą atmosferą paversti paliaubomis ir tada nuolatine taika“.

Turkijos pozicija yra „aiški“, kalbėjo R. T. Erdoganas ambasadorių konferencijoje Turkijos sostinėje. Jei karas išplistų į Juodąją jūrą, tai būtų „katastrofa mūsų regionui“.

Tačiau sprendimą galima rasti, pridūrė jis, turėdamas omenyje neseniai vykusį pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Per šį pokalbį Ankara praėjusią savaitę „suprato Rusijos reikalavimus“, teigė R. T. Erdoganas, tačiau detalių neįvardijo.

Rusijai ypač reikalauja atšaukti su Vakarų sankcijomis susijusią jos žemės ūkio produkcijos ir trąšų eksporto blokadą. Praėjusį mėnesį Rusija pasitraukė iš vadinamojo grūdų susitarimo, kuris buvo pasiektas tarpininkaujant JT ir Turkijai. Šis susitarimas leido Ukrainai, nepaisant karo, gabenti grūdus Juodąja jūra.

Nuo susitarimo įsigaliojimo prieš metus iš Ukrainos uostų taip buvo išplukdyta beveik 33 mln. tonų grūdų. Iš susitarimo pasitraukusi Rusija ėmė intensyviau atakuotu Ukrainos uostus, taip pat esančius palei Dunojų Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.