Švedija Ukrainai padovanos amunicijos, atsarginių dalių už 300 mln. dolerių

Švedijos vyriausybė antradienį pranešė padovanosianti Ukrainai amunicijos ir atsarginių dalių anksčiau paaukotoms ginklų sistemoms už daugiau nei 300 mln. JAV dolerių.

Švedija ir Ukraina.<br>123rf nuotr.
Švedija ir Ukraina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2023, 5:26 PM

Gynybos ministras Palas Jonsonas, kalbėdamas spaudos konferencijoje, teigė, kad į karinės pagalbos paketą, kuris yra jau tryliktasis Ukrainai skirtas paketas, bus įtraukta amunicijos ir atsarginių dalių už maždaug 3,4 mlrd. kronų (313 mln. JAV dolerių).

Šaudmenys ir atsarginės dalys bus skirti pėstininkų kovos mašinoms CV-90, artilerijos sistemoms „Archer“ ir tankams „Leopard 2“.

Į paketą taip pat bus įtraukta išminavimo įranga ir amunicija, skirta oro gynybos sistemoms, kurios, anot P. Jonsono, yra itin svarbios siekiant neleisti Rusijai įgyti pranašumą ore Ukrainoje.

Švedija sausio mėnesį paskelbė, kad Ukrainai perduos 50 savo šarvuotų kovos mašinų, ir pažadėjo atsiųsti mobiliąją artilerijos sistemą „Archer“ ir nuo peties paleidžiamas prieštankines raketas NLAW.

Vasarį ji taip pat pranešė siunčianti „apie dešimt“ „Leopard 2“ tankų kartu su IRIS-T ir HAWK oro gynybos sistemomis.

„Pavasarį ir žiemą siuntėme nemažos vertės materialinių-techninių resursų paketus, tai yra daugybę sistemų. Dabar siekiame užtikrinti, kad ukrainiečiai ilgalaikėje perspektyvoje taip pat galėtų jomis pasinaudoti, idant pasiektų laimėjimų mūšio lauke“, – žurnalistams sakė P. Jonsonas.

Pasak jo, vyriausybė siekia, kad parlamentas dėl paketo balsuotų ketvirtadienį, nes tai leistų vyriausybei penktadienį pajudėti į priekį.

Netrukus po to, kai Rusija pradėjo savo invaziją 2022 m. vasarį, Švedija sulaužė savo principą netiekti ginklų kariaujančioms šalims ir pažadėjo tūkstančius prieštankinių ginklų AT4.

Pirmieji dvylika karinės pagalbos paketų iš viso buvo įvertinti maždaug 17 mlrd. kronų (1,6 mlrd. JAV dolerių).

Ši Skandinavijos valstybė taip pat skyrė apie 5,2 mlrd. kronų vertės humanitarinę bei civilinę paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.