Kinijos prezidentas su vizitu vyks į PAR ir dalyvaus ten vyksiančiame BRICS šalių viršūnių susitikime

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas kitą savaitę su valstybiniu vizitu vyks į Pietų Afrikos Respubliką (PAR) ir dalyvaus ten vyksiančiame BRICS valstybių grupės viršūnių susitikime, penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija Pekine.

Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-18 12:21

„PAR prezidento Cyrilo Ramaphosos kvietimu prezidentas Xi Jinpingas dalyvaus 15-ajame BRICS viršūnių susitikime, kuris vyks Johanesburge, PAR, ir rugpjūčio 21–24 dienomis viešės PAR su valstybiniu vizitu“, – pranešime cituojama ministerijos atstovė Hua Chunying.

Tai bus antroji oficiali Kinijos vadovo kelionė į užsienį šiais metais. Kovą jis dar lankėsi Rusijoje.

Kinijos prezidentas PAR yra viešėjęs 2018 m.

Brazilijos, Kinijos, Indijos ir PAR vadovai bei aukščiausias Rusijos diplomatas rugpjūčio 22–24 dienomis rinksis į susitikimą, kurio tema – „BRICS ir Afrika“, anksčiau šį mėnesį nurodė PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandoor. Spėliota, ar susitikime pasirodys Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas – Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) yra išdavęs jo arešto orderį, o būsimo BRICS susitikimo šeimininkė PAR yra TBT narė.

Tačiau C. Ramaphosos atstovas praėjusį mėnesį pareiškė, kad V. Putinas nedalyvaus susitikime „abipusiu sutarimu“.

Į artėjantį susitikimą iš viso pakviestos 69 šalys. Jame, be kita ko, bus kalbama apie galimą BRICS bloko plėtrą. Norą prisijungti prie grupės, kuri laiko save atsvara Vakarų dominavimui, yra išreiškusios kelios Afrikos šalys, įskaitant Alžyrą, Egiptą ir Etiopiją. BRICS savo ruožtu yra nurodžiusi, kad yra atvira ekspansijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.