Jungtinėje Karalystėje – žiauriausia naujausių laikų serijinė kūdikių žudikė: „Aš esu blogis“

Britų slaugytoja buvo pripažinta kalta dėl septynių kūdikių nužudymo ir bandymo nužudyti dar šešis ligoninėje, kurioje ji dirbo. Ji tapo žiauriausia naujausių laikų serijine kūdikių žudike šalyje.

L. Letby pripažinta kalta dėl kraupių nusikaltimų prieš kūdikius.<br>lrytas.lt koliažas.
L. Letby pripažinta kalta dėl kraupių nusikaltimų prieš kūdikius.<br>lrytas.lt koliažas.
JK nusikaltelė L.Letby.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JK nusikaltelė L.Letby.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JK ligoninė.<br>AP/Scanpix nuotr.
JK ligoninė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nusikaltėlės seselės užrašai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nusikaltėlės seselės užrašai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nusikaltelės seselės užrašai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nusikaltelės seselės užrašai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-08-20 20:52

33 metų Lucy Letby žalojo savo prižiūrimus kūdikius, švirkšdama jiems į kraują ir skrandį orą, permaitindama pienu, fiziškai smurtaudama prieš juos ir nuodydama insulinu, pranešė Mančesterio karūnos teismas Šiaurės Anglijoje.

Vienu atveju L.Letby nužudė kūdikį berniuką suleisdama jam oro į kraują, pranešė Jungtinės Karalystės naujienų agentūra „PA Media“. Kitą dieną ji bandė nužudyti jo brolį dvynį, apnuodydama jį insulinu.

Teismo nutartimi saugoma mirusių ir išgyvenusių jos globojamų vaikų, susijusių su L.Letby pareikštais kaltinimais, tapatybė.

Policija, atlikdama kratą L.Letby namuose, rado daugybę ranka rašytų raštelių, tarp kurių buvo ir toks: „Aš esu blogis. Aš tai padariau“.

2015–2016 m. ji slapta smurtavo prieš 13 kūdikių grafienės Česterio ligoninės naujagimių skyriuje, sakoma Jungtinės Karalystės karališkosios prokuratūros (CPS) pareiškime.

Prokurorų teigimu, ji siekė nužudyti kūdikius ir įtikinti savo kolegas, kad mirtis įvyko dėl natūralios priežasties.

CPS atstovė Pascale Jones nusikaltėlės veiksmus pavadino „visiška jai parodyto pasitikėjimo išdavyste“.

„Lucy Letby siekė apgauti savo kolegas ir savo padarytą žalą pateikti tik kaip pablogėjusį kiekvieno kūdikio sveikatos sutrikimą“, – sakė ji.

„Jos rankose nekenksmingos medžiagos, tokios kaip oras, pienas, skysčiai, arba vaistai, pavyzdžiui, insulinas, tapdavo mirtinomis. Ji iškraipė savo žinias ir panaudojo savo amatą, kad padarytų žalą, sukeltų sielvartą ir mirtį“, – teigė CPS atstovė.

Nukentėjusiųjų šeimos sielvartavo, tikindamos, jog „galbūt niekada nesužinos, kodėl taip atsitiko“.

„Prarasti kūdikį – tai širdį draskanti patirtis, kurios neturėtų patirti nė vienas iš tėvų“, – sakoma bendrame pareiškime.

„Tačiau prarasti kūdikį arba sužinoti apie savo kūdikio patirtus sužalojimus tokiomis ypatingomis aplinkybėmis yra sunkiai suvokiama“, – priduriama pareiškime.

Slaugytojos užrašų knygelės

2018 m. ir 2019 m. atlikdama tyrimą policija du kartus sulaikė L.Letby. Ją dar kartą suėmė 2020 m. lapkričio mėn.

Per kratas jos gyvenamojoje vietoje valdžios institucijos rado L.Letby ranka rašytų užrašų.

„Aš nenusipelniau gyventi. Tyčia juos nužudžiau, nes nesu pakankamai gera, kad jais rūpinčiausi“, – rašė ji vienoje užrašų knygelėje.

„Esu siaubingai blogas žmogus“ ir tuomet didžiosiomis raidėmis tęsiama „Aš esu blogis. Aš tai padariau“, – rašė ji.

Nukentėjusių vaikų motina, duodama parodymus teismui, teigė, kad „visiškai“ pasitikėjo L.Letby patarimais.

Tačiau ji tvirtino „pajutusi, jog čia kažkas ne taip“, kai vienas iš jos kūdikių vieną naktį pradėjo nerimastingai klykti intensyviosios terapijos skyriuje.

Paaiškėjo, kad iki L.Letby nužudant kūdikį, jis pradėjo kraujuoti, kadangi prieš jį buvo smurtauta.

„Tai buvo garsas, kuris neturėtų sklisti iš mažo kūdikio, – teismui sakė motina. – Negaliu paaiškinti, koks tai buvo garsas. Jis buvo siaubingas. Labiau panašus į klyksmą nei į verksmą“.

Po kūdikio mirties pomirtinis tyrimas nebuvo atliktas. Motina sakė maniusi, kad jis mirė dėl natūralių priežasčių.

Jos sūnus dvynys, kuris taip pat buvo L.Letby globoje, vėliau išgyveno jos bandymą jį nužudyti apnuodijant insulinu.

Konsultantams liepta atsiprašyti už susirūpinimą keliančius klausimus

Ligoninės gydytojai pradėjo pastebėti, kad smarkiai padaugėjo mirštančių arba netikėtai sunegaluojančių kūdikių, pranešė teismas.

Tačiau konsultantų iškeltą susirūpinimą dėl padidėjusio L.Letby prižiūrimų pacientų mirtingumo ligoninės vadovybė iš pradžių atmetė, teigė „PA Media“.

2016 m. rugsėjį L.Letby pateikė skundą darbdaviams po to, kai buvo perkelta iš ligoninės naujagimių skyriaus. Ji buvo grąžinta į kanceliarines pareigas po to, kai 2016 m. birželį tris dienas iš eilės mirė du vyriškos lyties trynukai ir sunegalavo berniukas.

Vėliau tais pačiais metais Karališkojo slaugos koledžo profsąjunga jai pranešė apie jai pareikštus kaltinimus, tačiau vėliau skundas buvo išspręstas jos naudai. Gydytojų buvo paprašyta oficialiai raštu atsiprašyti L.Letby.

Ji turėjo grįžti į naujagimių skyrių 2017 m. kovo mėnesį, tačiau sugrįžimas neįvyko. Ligoninės pasitikėjimo įstaiga kreipėsi į policiją, kuri pradėjo tyrimą.

„Didžiulis skausmas, pyktis ir sielvartas“

Jungtinės Karalystės vyriausybė nurodė atlikti nepriklausomą tyrimą dėl nužudymų, įskaitant tai, „kaip buvo sprendžiami gydytojų pareikšti susirūpinimą keliantys klausimai“.

Tyrimo metu bus tiriamos „su mirtimis ir incidentais susijusios aplinkybės“, sakoma penktadienį paskelbtame vyriausybės pareiškime.

Taip pat bus vertinama, kokių veiksmų ėmėsi priežiūros institucijos ir Jungtinės Karalystės nacionalinė sveikatos tarnyba, reaguodamos į susirūpinimą keliančius klausimus dėl L.Letby.

Sveikatos apsaugos sekretorius Steve'as Barclay pažadėjo, kad aukų tėvų balsai „bus išgirsti“ viso tyrimo metu, ir pripažino, kad reikia atsakyti į daugybę klausimų.

„Teisingumas įvykdytas, o slaugytoja, kuri turėjo rūpintis mūsų kūdikiais, pripažinta kalta dėl jų sužalojimo“, – sakoma bendrame aukų šeimų pareiškime penktadienį.

„Tačiau šis teisingumas nepanaikins didžiulio skausmo, pykčio ir sielvarto, kurį mums visiems teko patirti“, – priduriama pareiškime.

„Mums skauda širdį, esame sugniuždyti, sukrėsti, pikti ir jaučiamės nejaukiai“, – rašoma pareiškime.

L.Letby bus nuteista Mančesterio karūnos teisme rugpjūčio 21 d.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.