Pietų Afrikoje prasideda BRICS bloko šalių viršūnių susitikimas

Pietų Afrikos Respublikoje antradienį susitinka BRICS šalių vadovai – ši laisva didžiausių besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių asociacija siekia įtvirtinti savo, kaip atsvaros Vakarų dominavimui pasaulio reikaluose, pozicijas.

​Pietų Afrikos Respublikoje antradienį susitinka BRICS šalių vadovai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Pietų Afrikos Respublikoje antradienį susitinka BRICS šalių vadovai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 12:13 PM

Vadinamosios BRICS šalys – Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir PAR – sudaro ketvirtadalį pasaulio ekonomikos, o artėjant tris dienas truksiančiam aukščiausiojo lygio susitikimui Johanesburge išaugo susidomėjimas naryste šiame klube.

Saugumas sustiprintas visame mieste, kuriame PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa priims Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, Indijos ministrą pirmininką Narendrą Modi, Brazilijos prezidentą Luizą Inacio Lula da Silvą ir maždaug 50 kitų šalių vadovų.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu yra išduotas tarptautinis arešto orderis dėl įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje, todėl jis asmeniškai nedalyvaus, o vietoj jo atvyks užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

BRICS šalys, kurių ekonomika auga skirtingu lygiu ir kuriose gyvena 40 proc. pasaulio gyventojų trijuose žemynuose, siekia bendros pasaulinės tvarkos, kuri, jų manymu, geriau atspindėtų jų interesus ir didėjančią įtaką.

15-ojo viršūnių susitikimo tema – „BRICS ir Afrika“, nes šis žemynas tampa nauju diplomatinės kovos lauku, kuriame JAV, Rusija ir Kinija varžosi dėl ekonominės ir diplomatinės įtakos.

Susitikimo išvakarėse C. Ramaphosa pareiškė, kad jo šalis „nebus įtraukta į pasaulinių galybių varžybas“, ir dar kartą aiškiai patvirtino PAR ilgalaikę neprisijungimo politiką.

„Raginsime tarptautinę bendruomenę persiorientuoti į vystymosi klausimus, skatinsime didesnį BRICS bendradarbiavimo mechanizmo vaidmenį pasaulio valdyme ir stiprinsime BRICS balsą“, – pirmadienį PAR žiniasklaidoje paskelbtame redakciniame straipsnyje sakė Xi Jinpingas.

Varžybos tarp Kinijos ir Indijos

Išaugo susidomėjimas bloku, kuris 2009 metais buvo sudarytas iš keturių valstybių, bet po metų išsiplėtė, prisijungus PAR.

Prieš šį aukščiausiojo lygio susitikimą norą prisijungti pareiškė mažiausiai 40 šalių, įskaitant Iraną, Saudo Arabiją, Bangladešą ir Argentiną, teigia pareigūnai.

PAR pateiks BRICS lyderiams pasiūlymą išplėsti bloko narystę, o sprendimas šiuo klausimu turėtų būti priimtas susitikimo pabaigoje.

Tačiau analitikai yra atsargesni.

BRICS plėtros klausimas kelia nesutarimų, ypač tarp dviejų galingiausių narių – Kinijos ir Indijos. Kinija nori sparčiai plėsti bloką ir didinti savo įtaką, tačiau apžvalgininkai teigia, kad Indijai kelia nerimą šie regioninės varžovės ketinimai.

„Mano nuomone, galima tolesnė plėtra bus svarstoma šių metų eigoje, o ne sprendžiama viršūnių susitikime, nes tam reikia daugiau laiko“, – sakė Johanesburgo universiteto pasaulinės politinės ekonomikos profesorius Jannie Rossouwas.

BRICS veikia bendru sutarimu ir tai yra „didelė kliūtis“ priimant sprendimus, sakė Pretorijoje įsikūrusio Saugumo studijų instituto (ISS) analitinio centro įkūrėjas Jakkie Cilliersas.

„Ilgalaikėje perspektyvoje, mano nuomone, neišvengiama Kinijos ir Indijos konkurencija tikriausiai bus pagrindinis iššūkis, su kuriuo susidurs BRICS“, – sakė jis agentūrai AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.