R. Kadyrovas negailėjo grasinimų Skandinavijos šalims: ragino smurtauti prieš Daniją ir Švediją

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas, kuris yra artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, ketvirtadienį „Telegram“ kanale publikuotame vaizdo įraše ragino smurtauti prieš šalis, kuriose deginamas Koranas, rašo Danijos nacionalinis dienraštis „Berlingske“.

R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 12:42 PM

Jis teigė, kad nuolatinis islamo šventosios knygos išniekinimas Europoje yra „precedento neturintis iššūkis“ musulmonų pasauliui ir kad šie triukai „nuspėjamai priartina situaciją prie taško, iš kurio nebegrįžtama“.

R.Kadyrovas teigė, kad yra 100 proc. įsitikinęs Rusijos pergale Ukrainoje. „Kai baigsime su Ukraina, eisime į tas šalis, kurios išniekino Koraną“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad Rusijoje yra daug musulmonų, kurie neignoruos šių incidentų.

V.Putino sąjungininkas tikino, kad Ukrainoje šiuo metu veikia neva apie 10 000 čečėnų kovotojų, o dar 15 000 yra pasirengę įsitraukti į kovą. „Yra dar trisdešimt, keturiasdešimt, penkiasdešimt tūkstančių savanorių. Turime ginklų, sunkiosios technikos... Parodysime V.Zelenskiui, kas atsitinka, kai jis parduoda savo tautą. Ir parodysime pasekmes tiems, kurie visa tai remia“, – pareiškė jis.

Čečėnijos lyderis sakė, kad jei „šėtono tarnai“ nebus sustabdyti, „rytoj jie bus mūsų mečetėse“. „Jie indoktrinuos mūsų vaikus, kad melstis nėra madinga, ir pavers mūsų tautas beveide vartotojų mase, kuriai doleris taps jų dievu“, – sakė jis.

Jis taip pat kritikavo Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą dėl pernelyg pasyvios reakcijos į Korano deginimą.

„Kodėl trečią pagal dydį pasaulyje kariuomenę turinti Turkija apie tai tyli? Rinkimai baigėsi. R.T.Erdoganas laimėjo. Mes laikome jį savo prezidentu musulmonu. Kodėl Turkija tyli“, – klausė R.Kadyrovas.

Pastaraisiais mėnesiais Švedijoje padaugėjo viešų Korano išniekinimų, įskaitant deginimą, kurie sukėlė visuotinį pasipiktinimą ir pasmerkimą musulmoniškose šalyse. Šios Skandinavijos valstybės žvalgybos agentūra ketvirtadienį šalyje padidino terorizmo pavojaus lygį.

Pavojaus lygis iki ketvirto penkių balų skalėje Švedijoje padidintas, paskelbus vertinimą, kad dėl piktos musulmonų pasaulio reakcijos į protestus, kai šalyje buvo deginamas Koranas, ji tapo prioritetiniu taikiniu. Lygis buvo padidintas nuo „padidintos grėsmės“, galiojusios nuo 2016 metų, iki „didelės grėsmės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.