Rusijos pareigūnai įvertino J. Prigožino žūtį: pasakė, ko bijojo Kremliaus šeimininkas

Jevgenijus Prigožinas tapo realia vidine grėsme Kremliaus valdančiajam režimui, o po jo sunaikinimo samdinių grupė „Wagner“, kuriai jis vadovavo, bus išformuota, leidiniui „The Moscow Times“ teigė Rusijos valdžiai artimi šaltiniai.

J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>lrytas.lt koliažas.
J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>lrytas.lt koliažas.
J. Prigožino pagerbimas Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr. 
J. Prigožino pagerbimas Rusijoje.<br>AP/Scanpix nuotr. 
V. Putinas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 26, 2023, 2:52 PM

„Netikiu Ukrainos, kaip ir Vakarų, kariniu pėdsaku jo nužudyme. J.Prigožinas turėjo gerai sukonstruotą apsaugą. Tai idiotiškas mūsų valdžios sprendimas, priimtas dar karo metu“, – laikraščiui sakė dabartinis Rusijos valdžios pareigūnas, anksčiau dirbęs teisėsaugos institucijose.

Jo nuomone, sprendimas likviduoti J.Prigožiną galėjo būti priimtas vadovaujantis emocijomis: „Vis dėlto manau, kad „viršininkas“ (V.Putinas – red.) bijojo, jog J.Prigožinas stebuklingai pasirodys rinkimuose. Aš pats tuo netikiu. Bet kas žino, kas dedasi jo galvoje?“

Kremlius nesugebės išlaikyti „Wagner“ grupuotės dabartiniu pavidalu, įsitikinę du „The Moscow Times“ pašnekovai dirbantys Rusijos vyriausybėje.

Anot jų, „Wagner“ stiprybė slypi patyrusių karinių dalinių, kovojusių Ukrainoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, ir galingo informacinių išteklių tinklo, šimtų politikos technologų, taip pat neformalių susitarimų su sukarintais daliniais derinyje.

„Iš J.Prigožino, kur viskas buvo susieta su jo figūra, charizma, proveržio pobūdžiu ir asmeninių susitarimų sistema, nebus įmanoma tiesiog perimti struktūrų kontrolę. Net nepaisant to, kad Afrikoje jis buvo laikomas Kremliaus žmogumi“, – sakė anoniminis šaltinis Rusijos valdžioje.

Kartu Kremlius mano, kad pašalinus J.Prigožiną kyla naujo karinio sukilimo pavojus, ir Rusijos specialiosios tarnybos stengiasi užkirsti tam kelią, sakė Rusijos vyriausybės pareigūnas.

„Dabar visi stengiasi kuo toliau laikytis nuo bet kokių istorijų ir projektų, susijusių su „Wagner“ vadovu. Ypač tie, kurie turėjo bent kokių nors sąsajų su karine samdinių grupuote ir J.Prigožinu. To, kas įvyko, pasekmės gali smogti daugeliui valstybės sistemos veikėjų“, – daro išvadą kitas Rusijos pareigūnas.

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.