Estijos premjerė K. Kallas kratosi rimtų kaltinimų dėl vyro verslo: „Tai daro gėdą Estijai“

Estijos ministrės pirmininkės Kajos Kallas vyro Arvo Halliko iš dalies valdoma transporto bendrovė „Stark Logistics“ karo Ukrainoje metu toliau vykdė verslą su Rusija, nors ministrė pirmininkė kritikavo įmones, vykdančias verslą su Rusija.

 K. Kallas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 K. Kallas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Estijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Estijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 4:57 PM

Rugpjūčio 23 d. Estijos visuomeninis transliuotojas ERR pranešė, kad bendrovė „Stark Logistics“, iš dalies priklausanti K. Kallas vyrui Arvo Hallikui, nenutraukė veiklos su Rusija.

Bendrovės „Stark Logistics“ generalinis direktorius Kristjanas Laagas nurodė, kad bendrovė „praktiškai nutraukė vežimus į Rusiją, tačiau visiškai nenutraukė veiklos“, ir pridūrė, kad „keli dabartiniai reisai yra paskutiniai kroviniai“.

Bendrovė tęsė krovinių vežimą į Rusiją per visą 2022 m. vasario 24 d. prasidėjusį karą Ukrainoje. Iš viešai prieinamų duomenų matyti, kad įmonė, iš dalies priklausanti premjerės vyrui, per karą į Rusiją organizavo krovinių už mažiausiai 17 mln. dolerių (15,6 mln. eurų), pranešė Estijos laikraštis „Eesti Paevaleht“.

Nuo pat karo K. Kallas tiek Estijos, tiek tarptautinei žiniasklaidai kartojo, kad „neturi būti jokių reikalų su Rusija“.

2022 m. balandžio 21 d. vyriausybės spaudos konferencijoje K. Kallas kalbėjo apie draudimą rusų menininkams atvykti į šalį ir išplėtė šį klausimą.

„Karo metu viskas labai juoda ir balta, ir akivaizdu, kad reikia pasirinkti pusę. Dauguma įmonių, renginių organizatorių ir savivaldybių turi moralinį ar etinį kompasą, todėl jie tokių renginių neorganizuoja, jie tai supranta“, – tvirtino šalies lyderė.

Estijos premjerė yra aiškiai susijusi su savo vyro verslo interesais, rašo „Estonian World“.

Iš jos ekonominių interesų deklaracijos matyti, kad ji yra paskolinusi 350 tūkst. eurų Arvo Halliko įmonei „Novaria Consult“, kuriai priklauso 24,8 proc. bendrovės „Stark Logistics“ akcijų.

„Šiandien ERR paskelbė naujienų straipsnį, kuriame teigiama, kad su mano vyru susijusi įmonė vykdo verslą Rusijoje. Noriu pabrėžti, kad mano vyras neturi klientų, kurie yra Rusijos Federacijos verslininkai“, – socialiniame tinkle rašė K. Kallas.

„Aš ir toliau laikausi nuomonės, kad bet kokia prekyba ir verslas su Rusija turi būti nutraukta tol, kol tęsiasi Rusijos invazija į Ukrainą. Mano vyras turi logistikos įmonės akcijų paketą. Jis paaiškino, kad ši bendrovė padeda nutraukti vieno iš Estijos klientų gamybinę veiklą Rusijoje pagal įstatymus ir sankcijas. Visi išsamesni klausimai turi būti nukreipti į šias bendroves“, – sakė K. Kallas.

Opozicinės centro dešiniosios partijos „Isamaa“ pirmininkas, buvęs užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu pareiškė, kad jei žiniasklaidoje pasirodys tvirti įrodymai, jog įmonė, kurios akcijų turi K. Kallas vyras, per karą ir toliau vežė prekes į Rusiją, premjerė elgiasi veidmainiškai.

Estija tarptautiniu mastu pasisakė už griežtą sankcijų politiką. Dabar žiniasklaida teigia, kad įmonė, kurioje dalyvauja premjerės sutuoktinis, genocidinio karo metu toliau gabena prekes į Rusiją. Be to, premjerė asmeniškai kredituoja holdingo bendrovę, kuri yra šios bendrovės akcininkė, didele suma. Jei tai, kas buvo pateikta žiniasklaidoje, yra tiesa, premjerė elgiasi akivaizdžiai veidmainiškai. Tai daro gėdą Estijai“, – sakė U. Reinsalu.

„Kokia būtų mūsų reakcija, jei tokia informacija būtų gauta apie kitos Europos šalies vyriausybės vadovą? Pati premjerė yra sakiusi, kad mes esame kare. Verslas su Rusija, turint asmeninių vyriausybės vadovo ryšių, yra principų, kuriuos saugome remdami Ukrainą, išdavystė. Kalbama ne apie teisėtumą, o apie vyriausybės vadovės, kuri paragino visą pasaulį nutraukti kruviną verslą Rusijoje, etiką“, – pažymėjo Reinsalu.

Opozicinės Estijos konservatyviosios liaudies partijos (EKRE) pirmininko pavaduotojas Martas Helme Estijos laikraščiui „Postimees“ nurodė, kad K. Kallas tikrai turėtų atsistatydinti iš premjerės pareigų.

„Visada stengiausi atskirti savo darbą ir šeimyninį gyvenimą, tačiau dabar jie susiliejo, tiksliau, iškilo klausimas dėl mano vyro verslo partnerio veiklos. Tačiau pažvelkime į šią istoriją. Tiesa ta, kad esu ištekėjusi, laimingai ištekėjusi, už Arvo Halliko. Tačiau neturiu jokio supratimo apie jo verslo veiklą“, – gynėsi K. Kallas.

„Taip pat tiesa, kad mano vyras turi mažumos akcijų paketą logistikos bendrovėje. Tai buvo visa informacija, kurią šiuo klausimu turėjau iki šios savaitės pradžios. Kai žiniasklaida kreipėsi į mane su klausimais, žinoma, šiuos klausimus uždaviau ir savo vyrui. Kaip jis sakė, viena iš bendrovės verslo krypčių prieš karą buvo ir logistikos paslaugų teikimas Rusijoje, kuris buvo nutrauktas dar 2022 m. kovą dėl prasidėjusių karo veiksmų“, – paaiškino premjeras.

„Kaip patvirtino mano vyras, jie teikia paslaugas tik vienai Estijos įmonei, ir šis projektas taip pat yra nutraukimo etape. Taigi ši bendrovė nepažeidė nei Rusijai įvestų sankcijų, nei nerašytų taisyklių“, – sakė Estijos premjerė.

„Mano vyro teigimu, jie net turi vidaus taisyklę, kad kai vykdo šį pervežimą, jiems net neleidžiama įsipilti degalų Rusijoje, kad Rusijoje neliktų nė vieno euro, dolerio ar rublio“, – tvirtino K. Kallas.

Traukiasi iš pervežimų verslo

Vis dėlto penktadienį K.Kallas vyras A. Hallikas paskelbė, kad kilus politiniam skandalui planuoja parduoti jam priklausančias logistikos bendrovės, užsiimančios krovinių pervežimu į Rusiją, akcijas. Tai pranešė Estijos žiniasklaida, remdamasi A. Halliko rašytiniu pareiškimu.

„Žiniasklaidoje kilo susidomėjimas, ir aš suprantu, kad mano veikla bendrovėje „Stark Logistics“, kuri vykdė pervežimus iš Estijos į Rusiją mūsų klientui AS „Metaprint“, sukėlė klausimų, kurie, nepriklausomai nuo atsakymų, daro įtaką mano žmonos darbui, – pareiškimą citavo Estijos valstybinio transliuotojo portalas ERR. – Todėl šiandien su kitais „Stark Logistics“ akcininkais susitariau, kad nedelsdamas parduosiu visas savo turimas akcijas, taip pat atsistatydinsiu iš bendrovės valdybos, nutrauksiu savo, kaip finansų vadovo, darbo sutartį, atsisakysiu visų kitų pareigų ir įsipareigojimų ir perduosiu juos kitiems darbuotojams“.

Verslininkas atsiprašė dėl susidariusios situacijos ir jos padarytos žalos savo žmonai. Jis tvirtino, kad K. Kallas nežinojo apie jo verslo veiklą.

„Šią savaitę, atsižvelgdami į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, visa tai aptarėme, ir jos vertinimas buvo aiškus – jokios aplinkybės nepateisina šių pervežimų vykdymo. Tačiau pervežimų sustabdymas man nebėra pakankamas žingsnis“, – sakė A. Hallikas, pridurdamas, kad tokiomis aplinkybėmis jam būtų geriau visiškai atsisakyti „Stark Logistics“ akcijų paketo ir darbo bendrovėje.

Pati K. Kallas portalui ERR pektadienį pareiškė, kad neketina atsistatydinti iš ministro pirmininko pareigų dėl skandalo, susijusio su jos vyro įmone. Verslą Rusijoje su nesankcionuotais produktais ji apibūdino kaip moralinio kompaso klausimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.