Indijos premjeras ragina Afrikos Sąjungą prisijungti prie Didžiojo dvidešimtuko

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi sekmadienį paragino Afrikos Sąjungą tapti Didžiojo dvidešimtuko (G20) nare. Jis taip pat pareiškė, kad Indija galėtų išspręsti tiekimo grandinės problemas.

N. Modi.<br>EPA-ELTA nuotr.
N. Modi.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 2:11 PM

Indijos vyriausybės vadovo pareiškimai pasirodė artėjant Naujajame Delyje vyksiančiam bloko susitikimui.

G20 sudaro 19 šalių ir Europos Sąjunga (ES), kurios kartu sukuria apie 85 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP). Be to, jose gyvena du trečdaliai pasaulio gyventojų. Pietų Afrika yra vienintelė bloko narė iš Afrikos žemyno.

Praėjusį gruodį JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė norįs, kad Afrikos Sąjunga „prisijungtų prie G20 kaip nuolatinė narė“, ir pridūrė, kad tai „ilgai trunka, bet tai įvyks“.

Sekmadienį G20 pirmininkaujančios Indijos premjeras taip pat paragino priimti visą Afrikos Sąjungą, kurios bendras BVP praėjusiais metais siekė 3 trilijonus JAV dolerių.

„Mes pakvietėme Afrikos Sąjungą turėdami viziją suteikti jai nuolatinę narystę“, – N. Modi sakė verslo forume B20, surengtame prieš rugsėjo 9–10 d. vyksiantį G20 susitikimą.

Būstinę Etiopijos sostinėje Adis Abeboje turinti Afrikos Sąjunga vienija 55 nares, tačiau penkių chuntų valdomų šalių narystė šiuo metu yra sustabdyta.

N. Modi taip pat pareiškė, kad Indija yra „sprendimas“ kuriant „veiksmingą ir patikimą pasaulinę tiekimo grandinę“ po sutrikimų, kilusių koronaviruso pandemijos metu. Naujasis Delis stengiasi stiprinti gamybą, kad galėtų konkuruoti su Kinija, teigė premjeras.

„Pasaulis po COVID-19 labai pasikeitė – jis negali žiūrėti į pasaulinę tiekimo grandinę taip pat, kaip anksčiau“, – sakė N. Modi.

„Todėl šiandien, kai pasaulyje sprendžiamas šis klausimas, noriu užtikrinti, kad šios problemos sprendimas yra Indija“, – pabrėžė šalies premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.