Juodkalnijos vyriausybėje gali nebūti su Belgradu siejamos partijos

Juodkalnijos centro partijos „Europa dabar“ lyderis pareiškė, kad daro pažangą formuojant šalies koalicinę vyriausybę be atvirai proserbiško ir prorusiško aljanso „Už Juodkalnijos ateitį“.

Prognozuotojai: Juodkalnijos parlamento rinkimus laimėjo judėjimas „Europa dabar“.<br>EPA-ELTA nuotr.
Prognozuotojai: Juodkalnijos parlamento rinkimus laimėjo judėjimas „Europa dabar“.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 1:41 PM

Paskirtasis premjeras Milojko Spajičius gavo mandatą formuoti vyriausybę po to, kai jo partija „Europa dabar“ laimėjo birželį vykusius parlamento rinkimus. Politikas vėlų šeštadienį partijos nariams pareiškė, kad planuoja bendradarbiauti su mažesnėmis proserbiškomis partijomis ir etninių mažumų partijomis.

Koalicija su santykinai proserbiškais demokratais ir Socialistų liaudies partija bei provakarietiškomis partijomis, kurias remia etniniai bosniai, albanai ir kroatai, 81 vietos parlamente sudarytų daugumą (43 mandatai).

Juodkalnija paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos 2006–aisiais, po surengto referendumo.

Prezidento Aleksandro Vučičiaus vadovaujama Serbija aktyviai siekia pritraukti paramą iš etninių serbų kaimyninėse šalyse, įskaitant Juodkalniją, taip pat Kosovą ir Bosniją.

Apie 30 proc. juodkalniečių save laiko serbais, nors ne visi jie besąlygiškai remia Belgrado politiką. Teigiama, kad aljansas „Už Juodkalnijos ateitį“, kuris anksčiau buvo žinomas kaip Demokratinis forumas, palaiko itin glaudžius ryšius su A. Vučičiaus vyriausybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.