Susidūrus lėktuvams žuvo trys Ukrainos karo pilotai: tarp jų – išskirtinio talento naikintuvų asas

Trys Ukrainos kariuomenės pilotai, tarp jų „mega talentas“ Andrijus Pilščykovas slapyvardžiu „Juice“ žuvo susidūrus dviem koviniams mokomiesiems lėktuvams L-39 virš regiono į vakarus nuo Kijevo, pranešė Ukrainos karinės oro pajėgos.

Susidūrus lėktuvams žuvo trys Ukrainos karo pilotai: tarp jų – išskirtinio talento naikintuvų asas A. Pilščykovas.<br>Twitter/Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Susidūrus lėktuvams žuvo trys Ukrainos karo pilotai: tarp jų – išskirtinio talento naikintuvų asas A. Pilščykovas.<br>Twitter/Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 10:34 AM, atnaujinta Aug 27, 2023, 12:00 PM

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atidavė pagarbą pilotams ir jų šeimoms, sakydamas, kad „Ukraina niekada nepamirš tų, kurie gynė laisvą Ukrainos dangų“.

V.Zelenskis, kuris pasikliauja greitu įgulų apmokymu skraidyti net 61 naikintuvu F-16, šeštadienį savo naktiniame vaizdo kreipimesi sakė, kad tarp tų trijų vyrų buvo A.Pilščykovas, pravarde „Juice“, „Ukrainos karininkas, vienas iš tų, kurie labai padėjo mūsų valstybei“.

Karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas apibūdino A.Pilščykovą kaip „mega talentą“ ir inovatyvų lyderį.

„Jūs net neįsivaizduojate, kaip jis norėjo skraidyti su F-16, – savo „Facebook“ puslapyje rašė J.Ihnatas. – Tačiau dabar, kai amerikietiški lėktuvai iš tikrųjų yra horizonte, jis jais neskraidys.“

Penktadienį Ukrainos generalinė prokuratūra paskelbė, kad pradėtas baudžiamasis tyrimas siekiant nustatyti, ar prieš katastrofą buvo pažeistos pasirengimo skrydžiui taisyklės.

„Kol kas per anksti kalbėti apie detales. Be abejo, visos aplinkybės bus išaiškintos“, – sakė V.Zelenskis.

Karinės oro pajėgos apie katastrofą paskelbė savo „Telegram“ kanale. „Reiškiame užuojautą aukų šeimoms. Tai skaudi ir nepataisoma netektis mums visiems“, – sakoma pranešime.

Vasario mėn. kalbėdamas su „Sky News“ A.Pilščykovas kalbėjo apie savo norą sėsti už F-16 lėktuvo vairo, sakydamas:

„Gali būti labai profesionalus pilotas, bet be tinkamų įrankių, be tinkamos aparatūros negali nieko padaryti, kad padidintum savo sėkmės tikimybę. Taigi jums reikia šių tinkamų įrankių, kad būtumėte tikrai mirtinai pavojingas.

F-16 yra optimaliausias pasirinkimas ne tik kokybės, bet ir kiekybės požiūriu iš Europoje ir net kitose šalyse turimų lėktuvų korpusų. Turime juos gauti labai greitai ir jie turėtų būti paruošti skrydžiui.“

V.Zelenskis pažymėjo, kad trečiąjį rugpjūčio šeštadienį Ukrainos karinė ir civilinė aviacija taip pat šventė savo profesinę dieną, ir teigė, kad F-16 įvedimas reikštų „naują lygį“ karinėje aviacijoje.

„Tai taip pat sugrąžins į Ukrainos dangų civilinę aviaciją, nes priartins mus prie pergalės ir užtikrins Ukrainai didesnį saugumą“, – sakė jis.

Vėliau sekmadienį buvo paskelbtos kitų dviejų žuvusių Ukrainos pilotų pavardės.

Teigiama, kad majoras Viačeslavas Minka ir majoras Serhijus Prokazinas žuvo kartu su kapitonu A.Pilščykovu, praėjus vos dienai po to, kai JAV paskelbė, kad vėliau šiais metais pradės ukrainiečių pilotų mokymą skraidyti naikintuvais F-16.

Praėjusį sekmadienį Danija ir Nyderlandai pažadėjo padovanoti Ukrainai naikintuvų F-16, taip įgyvendindami seniai išsakytą Ukrainos norą, kuris, anot jos, padės sustiprinti priešlėktuvinę gynybą ir padės jai kontrpuolime prieš Rusiją. Tuomet Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store pareiškė, kad jo šalis taip pat padovanos Ukrainai F-16.

Ukraina buvo priversta savo oro gynybą užtikrinti naudodama senstančius sovietinių laikų naikintuvus, tokius kaip Mig-29, kuriais skraidė A.Pilščykovas. Birželį jis sakė CNN, kad Ukrainos pilotai jau iš anksto bando įvaldyti F-16 skraidymo pagrindus, naudodamiesi improvizuotais skrydžio treniruokliais ir visais neįslaptintais vadovėliais, kokius tik pavyksta rasti.

„Manau, kad per keturis-šešis mėnesius galime išmokti juo skraidyti, tai realu, – tuomet sakė jis. – Mūsų pereinamasis mokymas bus gana velniškai lengvas.“

Parengta pagal „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.