Po pranešimų apie derybas su Izraeliu Libijoje kilo protestai

Izraeliui pranešus, kad jo užsienio reikalų ministras susitiko su kolega iš Libijos, nors abi šalys nepalaiko oficialių diplomatinių ryšių, Libijoje kilo protestai, pranešė Libijos žiniasklaida.

Protestai Libijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Libijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-28 10:48, atnaujinta 2023-08-28 10:49

Libijos ministras pirmininkas Abdulas Hamidas Dbeibeh‘as nušalino užsienio reikalų ministrę Najlą Mangoush dėl jos susitikimo su kolega iš Izraelio Eli Cohenu, pranešė naujienų portalas „al-Wasat Gate“. Libijos užsienio reikalų ministerija paneigė, kad N. Mangoush surengė oficialias derybas su E. Cohenu, jos teigimu, susitikimas Romoje buvo „atsitiktinis, neoficialus ir iš anksto neparengtas“.

Internete paskelbtame pareiškime ministerija „visiškai ir kategoriškai“ atmetė bet kokį santykių su Izraeliu normalizavimą. Pagal 1957 m. Libijos įstatymą už santykius su Izraeliu gresia iki devynerių metų kalėjimo.

Pirmadienį remiantis šaltiniu saugumo sluoksniuose pranešta, kad užsienio reikalų ministrė vyriausybės lėktuvu išskrido į Turkiją. Šaltinis pridūrė, kad ministrė išvyko iš oro uosto padedama Vidaus saugumo agentūros.

Rytų Libijoje įsikūręs parlamentas pirmadienį paragino sušaukti nepaprastąjį posėdį, kad būtų aptartas „teisinis ir etinis nusikaltimas prieš Libijos žmones“.

Pranešama, kad sekmadienio vakarą protestuotojai padegė ministro pirmininko rezidenciją ir paragino jį atsistatydinti. Iš karto nebuvo aišku, ar premjeras buvo rezidencijoje.

2011 m. nuvertus diktatorių Moamarą Kadhafi Libijoje įsivyravo suirutė. Daugybė sukarintų grupuočių vis dar kovoja dėl valdžios ir įtakos šioje naftos turtingoje šalyje. Šiuo metu dėl valdžios šalyje kovoja dvi konkuruojančios vyriausybės. Visos diplomatinės pastangos taikiai išspręsti konfliktą iki šiol žlugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.