Į Japonijos ambasadą Kinijoje mesta plyta

Antradienį Japonija pareiškė, kad japonų persekiojimas Kinijoje, kilęs po vandens išleidimo iš Fukušimos atominės elektrinės, yra „labai apgailėtinas“, ir patvirtino, jog į šalies ambasadą Pekine buvo mesta plyta.

Japonijos ambasada Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Japonijos ambasada Pekine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 9:33 AM, atnaujinta Aug 29, 2023, 9:34 AM

Praėjusią savaitę Kinija uždraudė visų jūros gėrybių importą iš kaimyninės šalies, nes Japonija ėmėsi išleisti išvalytas nuotekas iš pažeistos jėgainės, Tokijas ir Jungtinių Tautų branduolinės saugos tarnyba teigė, kad operacija saugi.

Nuo to laiko Japonija ragina savo piliečius Kinijoje nesireikšti viešumoje bei sustiprino saugumą mokyklose ir diplomatinėse atstovybėse. Antradienį Japonijos užsienio reikalų ministras patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad į šalies ambasadą Pekine buvo mesta plyta, ir pakartojo ministro pirmininko Fumio Kishidos pirmadienį išsakytus raginimus Kinijai imtis veiksmų padėčiai nuraminti.

„Tai labai apgailėtina ir kelia nerimą“, – žurnalistams Tokijuje sakė Yoshimasa Hayashi. „Norėtume dar kartą paraginti Kinijos vyriausybę nedelsiant imtis atitinkamų priemonių, paraginti savo piliečius laikytis rimties, kad padėtis nepaaštrėtų, (...) garantuoti Japonijos piliečių ir mūsų diplomatinių atstovybių saugumą“, – sakė jis ir pridūrė, kad Kinija turėtų „pateikti tikslią informaciją“ apie vandens išleidimą iš Fukušimos jėgainės, o ne „be reikalo kelti žmonių susirūpinimą pateikiant moksliškai nepagrįstą informaciją“.

Japonijos ambasados Pekine atstovas spaudai sakė naujienų agentūrai AFP, kad darbuotojai yra „labai susirūpinę“. Jo teigimu, prie įėjimo į ambasadą atėjo kai kurie asmenys, „jie ėmėsi šių veiksmų, o tada buvo ginkluotos policijos išvesti“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas, pirmadienį paklaustas, kokių veiksmų imsis Pekinas, sakė, kad Kinija „visada pagal įstatymus gina užsieniečių Kinijoje saugumą ir teisėtas jų teises bei interesus“. „Mes primygtinai raginame Japoniją atsižvelgti į teisėtą šalių susirūpinimą, nedelsiant nutraukti branduoliniais teršalais užteršto vandens išleidimą į jūrą, visapusiškai konsultuotis su kaimynėmis ir kitomis suinteresuotosiomis šalimis bei atsakingai šalinti užterštą vandenį“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė Wang Wenbinas.

„Nekalbėkit garsiai“

Sekmadienį Japonijos užsienio reikalų ministerija paragino savo piliečius Kinijoje „kalbėti ir elgtis atsargiai“. „Be reikalo nekalbėkite japoniškai ar pernelyg garsiai“, – perspėjo ministerija.

Pranešta, kad įvairios Japonijos įmonės – nuo kepyklų iki akvariumo – sulaukė tūkstančių skambučių iš Kinijos, įskaitant įžeidžiančių ir rasistinių. Socialinės žiniasklaidos vartotojai Kinijoje paskelbė skambučių įrašus ir vaizdo įrašus, kai kurie jų sulaukė dešimčių tūkstančių palankių įvertinimų.

Praėjus 12 metų nuo cunamio, per vieną baisiausių pasaulyje atominių avarijų pažeidusio tris reaktorius, Japonija ėmėsi išleisti nuotekas iš Fukušimos jėgainės į Ramųjį vandenyną, jų kiekis viršija 500 olimpinių plaukimo baseinų tūrį. Jėgainės operatorė TEPCO teigia, kad visi radioaktyvieji elementai buvo išfiltruoti, išskyrus tritį, tačiau jo lygis neviršija saugumo ribų. Pasak Japonijos valdžios institucijų, tai patvirtino jūros vandens ir žuvų mėginių, paimtų netoli jėgainės, tyrimų rezultatai. Užbaigti nuotekų šalinimą prireiks dešimtmečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.