Vokietijoje įkalintas rusas dėl sąmokslo nužudyti čečėnų disidentą

Vokietijoje gyvenantis rusas ketvirtadienį buvo nuteistas kalėti 10 metų už sąmokslą Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo įsakymu nužudyti čečėnų disidentą.

R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 7:05 PM

Kaltinamasis, įvardytas kaip Validas D., buvo pripažintas kaltu dėl „noro įvykdyti žmogžudystę ir rengimosi rimtam smurto aktui, keliančiam pavojų valstybei“, sakė Miuncheno aukštesniojo apygardos teismo atstovė spaudai.

Validui D. organizuoti disidento, įvardyto tik kaip A., nužudymą pavedė R. Kadyrovo pusbrolis, sakoma teismo pranešime.

Pasak Vokietijos žiniasklaidos pranešimų, taikinys buvo Mochmadas Abdurachmanovas, Švedijoje gyvenančio čečėnų tinklaraštininko Tumso Abdurachmanovo brolis.

Planuota žmogžudyste buvo siekiama „sustabdyti vyresniojo A. brolio, vieno žinomiausių Čečėnijos režimo kritikų, tremtyje vykdomą opozicinę veiklą“, teigė teismas.

Į Tumso Abdurachmanovą buvo pasikėsinta 2020 metų vasarį, kai jam, miegančiam savo bute Švedijos Gavlės mieste, plaktuku buvo smogta į galvą.

„Atsakovas žinojo ir pritarė politiniam užsakymo tikslui“, – sakė teismas.

Prisipažinimas

Validas D. žmogžudystei įvykdyti pasamdė kitą čečėną, kuris teisme buvo apklaustas kaip liudytojas, teigė teismas. Numatytas žudikas iš pradžių sutiko vykdyti nusikaltimą bijodamas keršto ir atvyko į Vokietiją kaip prieglobsčio prašytojas.

Tačiau vėliau vienam bendrabučio, kuriame buvo apsistojęs, gyventojui jis prisipažino, dėl kokios priežasties atvyko į Vokietiją.

Tuomet jiedu susisiekė su broliais ir papasakojo jiems apie sąmokslą, o vėliau pats taikinys pranešė policijai. Validas D. buvo suimtas 2021 metų sausį.

Pasak teismo, jau buvo įsigytas nužudymui skirtas ginklas, taikinys buvo sekamas ir suplanuota užpuolimo logistika.

Ši byla buvo nagrinėjama lygiagrečiai su kita didelio atgarsio sulaukusia „samdomo žudiko“ byla, kurioje kitas rusas buvo kaltinamas Maskvos nurodymu Berlyne nušovęs buvusį čečėnų vadą.

Vadimas Krasikovas, slapyvardžiu Vadimas Sokolovas, 2021 metų pabaigoje buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už tai, kad vidury baltos dienos Berlyno parke nušovė 40 metų Sakartvelo pilietį Tornikę Kavtarašvilį.

Žmogžudysčių virtinė

Čečėnijos diktatorius R. Kadyrovas, buvęs sukilėlis, bet tapęs Kremliaus sąjungininku, parėmė V. Putino invaziją ir pasiuntė savo liūdnai pagarsėjusius kovotojus į Ukrainą.

Priešingai nei „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas, kuris, surengęs trumpalaikį maištą, žuvo lėktuvo katastrofoje, R. Kadyrovas išliko ištikimas Kremliui.

Čečėnija yra daugiausia musulmoniška Rusijos dalis. Du karai dešimtajame dešimtmetyje sukėlė emigracijos bangą, daug čečėnų išvyko į Vakarų Europą.

Tačiau pastaraisiais metais dar daugiau čečėnų pabėgo į užsienį dėl nesutarimų su R. Kadyrovu, kurį aktyvistai kaltina nuolatiniais žmogaus teisių pažeidimais.

Pastaraisiais metais virtinė čečėnų disidentų nužudymų sukėlė nerimą juos priėmusiose Europos šalyse.

2021 metais Austrijoje vienam čečėnui, nuteistam už čečėnų disidento nužudymą, buvo skirta bausmė iki gyvos galvos.

43 metų prieglobsčio prašytojas ir garsus Čečėnijos vyriausybės kritikas Mamichanas Umarovas, 2020 metų liepą buvo rastas negyvas su šautinėmis žaizdomis netoli Vienos.

2020 metų sausį 44 metų Imranas Alijevas, tinklaraštininkas, kartais kritikuojantis Čečėnijos vadovybę, buvo rastas peiliu subadytas viešbučio kambaryje netoli geležinkelio stoties Prancūzijos šiauriniame Lilio mieste.

Keletas čečėnų disidentų taip pat tapo taikiniais Turkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.