Kazachstano prezidentas ragina surengti referendumą dėl atominės elektrinės

Kazachstano prezidentas penktadienį paragino surengti referendumą dėl atominės elektrinės statybos šioje Vidurio Azijos šalyje, kuri tebeprisimena pražūtingų sovietinių branduolinių bandymų padarinius.

K. Ž. Tokajevas.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
K. Ž. Tokajevas.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 1:08 PM

SSRS laikais Kazachstano stepėse valdžios nurodymu buvo atliekama šimtai branduolinių bandymų, neatsižvelgiant į jų poveikį aplinkai ir sveikatai.

Daugelis Kazachstano, kuris pirmauja pasaulyje pagal urano gamybą, gyventojų skeptiškai žiūri į branduolinės energijos naudojimą šalyje.

„Ar statyti atominę elektrinę, ar ne, yra labai svarbus klausimas, turintis įtakos mūsų šalies ateičiai“, – sakė Kazachstano prezidentas Kasimas Žomartas-Tokajevas.

„Todėl siūlau jį užduoti visos šalies referendume. Dėl tikslių datų bus nuspręsta vėliau“, – sakė jis kreipimesi mokslo metų pradžios proga.

Tai būtų pirmas toks referendumas autoritarinėje valstybėje, kurioje balsavimas laikomas formalumu su iš anksto žinomais rezultatais.

Pasaulinė branduolinės energetikos asociacija teigia, kad Kazachstanas yra didžiausias urano gamintojas pasaulyje – pernai čia buvo pagaminta 43 proc. viso pasaulio urano.

„Viena vertus, Kazachstanas, kaip didžiausias urano gamintojas pasaulyje, turėtų turėti savo atominę energetiką“, – sakė prezidentas. – Tačiau, kita vertus, daugelis piliečių ir ekspertų nerimauja dėl atominių elektrinių saugumo. Tai suprantama, turint omenyje tragišką Semipalatinsko atominio poligono palikimą“.

Maskva nuo 1949 iki 1989 metų naudojo didžiulį regioną šiaurės Kazachstane, žinomą kaip Semipalatinsko bandymų poligonas.

Manoma, kad per bandymus apie 1,5 mln. žmonių patyrė didelį radiacijos poveikį. Netoli poligono esančiuose regionuose vis dar registruojamas didesnis vėžio atvejų skaičius.

Rusija yra pagrindinė branduolinės energijos eksportuotoja, o jos atominės energetikos agentūra „Rosatom“ dalyvauja statant elektrines keliose besivystančiose šalyse, įskaitant kaimyninę Baltarusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.