Italija: prekybos susitarimas su Kinija nepateisina lūkesčių

Prieštaringai vertinamas investicinis susitarimas su Kinija nepateisino Italijos lūkesčių, prieš vizitą į Pekiną pareiškė Romos aukšto rango diplomatas šeštadienį, ir tai sustiprino spėliones, kad Italija pasitrauks iš susitarimo.

Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2023, 8:56 PM, atnaujinta Sep 2, 2023, 8:57 PM

2019 metais smarkiai įsiskolinusi ekonomika tapo vienintele šalimi iš Didžiojo septyneto (G-7) pramoninių šalių klubo, dalyvaujančia Kinijos juostos ir kelio iniciatyvoje.

Ambicinga Kinijos prezidento Xi Jinpingo programa, kurią sudaro didžiulės investicijos į tokią infrastruktūrą kaip uostai, geležinkeliai ir oro uostai, siekiama pagerinti prekybos ryšius tarp Azijos, Afrikos ir Europos.

Kritikai tvirtina, kad šis planas yra Trojos arklys Pekino įtakai stiprinti.

Susitarimas turėtų būti automatiškai atnaujintas 2024 metų kovo mėnesį, nebent Italija pasitrauktų šiais metais.

„Siekiame ir toliau glaudžiai bendradarbiauti su Kinija, tačiau taip pat privalome stebėti eksportą: Juostos ir kelio iniciatyva nedavė rezultatų, kokių tikėjomės“, – ekonomikos forume kalbėjo Italijos užsienio reikalų ministras Antonio‘us Tajanis.

Pasak jo, Italijos eksporto į Kiniją vertė 2022 metais siekė 16,5 mlrd. eurų (17,8 mlrd. JAV dolerių), kai tuo tarpu Prancūzijos ir Vokietijos analogiški rodikliai buvo daug didesni: atitinkamai 23 mlrd. ir 107 mlrd. eurų.

A.Tajanis per savo kelionę į Pekiną, kuri truks nuo sekmadienio iki antradienio, susitiks su Italijos valdžios institucijomis ir pasirengs planuojamam premjerės Giorgia Meloni vizitui, kuris, kai kurių ekspertų nuomone, patvirtins Italijos pasitraukimą iš susitarimo.

Dėl pasitraukimo „greičiausiai jau faktiškai susitarta su Kinijos valdžia“, savo komentaruose pažymėjo Lorenzo‘as Codogno‘as, buvęs Italijos iždo departamento vyriausias ekonomistas.

G. Meloni „paskelbs oficialų pranešimą per savo valstybinį vizitą į Pekiną, kuris yra numatytas spalio viduryje, – iš pagarbos Kinijos vadovybei“, tačiau galutinį žodį turės tarti Italijos parlamentas, pridūrė jis.

G. Meloni pirmtakas Mario‘us Draghis įšaldė susitarimą ir blokavo plataus masto Kinijos investicijas į strateginės svarbos sektorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.