Jungtinės Karalystės serijinė kūdikių žudikė galimai prisidėjo ir prie lietuvių šeimos tragedijos

Britų slaugytojai Lucy Letby buvo pareikšti kaltinimai septynių kūdikių nužudymu bei pasikėsinimu į dar bent 10-ies naujagimių gyvybę. Tarp nukentėjusiųjų greičiausiai buvo ir viena lietuvių šeima.

Lucy Letby.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lucy Letby.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lucy Letby.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lucy Letby.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 2, 2023, 1:43 PM

L.Letby buvo areštuota po kruopštaus Češyro policijos tyrimo, kuriame per patį įkarštį dalyvavo beveik 70 pareigūnų ir civilių darbuotojų. Vienintelis operacijos tikslas buvo ištirti nerimą keliantį ir nepaaiškinamą neišnešiotų kūdikių mirčių ir beveik mirtinų suluošinimų skaičių ligoninės naujagimių skyriuje.

Po kelių valandų žinia apie Letby areštą atsidūrė pirmuosiuose laikraščių puslapiuose visame pasaulyje.

L.Letby buvo suimta antradienį. Prokurorams baigus tyrimą jai buvo pareikšti rimti kaltinimai, pranešė Češyro policija. Kaltinimai daugiausia susiję su kūdikių mirtimis bei sužalojimais, nepasibaigusiais mirtimi. Šiuos nusikaltimus L.Letby vykdė Česterio Grafienės ligoninės naujagimių skyriuje nuo 2015 m. birželio iki 2016 m. birželio.

Anksčiau ji buvo areštuota 2018 ir 2019 m., tačiau abu kartus ji buvo paleista už užstatą iki tolesnių apklausų, o kaltinimai iki šios savaitės jai pateikti nebuvo.

Nuo spalio mėn. dabar 33 metų moteris buvo teisiama Mančesterio karūnos teisme, kaltinama septynių kūdikių nužudymu ir pasikėsinimu nužudyti dar 10 kūdikių nuo 2015 m. birželio mėn. iki 2016 m. birželio mėn.

Ji atkakliai neigė visus 22 jai pateiktus kaltinimus, tačiau buvo pripažinta kalta dėl septynių žmogžudysčių ir septynių pasikėsinimų nužudyti šešis kūdikius.

Galimai nukentėjo lietuviai

Dvi šeimos neseniai išreiškė susirūpinimą, kaip mirė jų naujagimiai, kurie buvo gydomi Česterio Grafienės ligoninėje, pranešė „The Telegraph“. Viena iš jų, anot leidinio, buvo lietuvių šeima, mananti, kad jų dukrelę „slaugė“ būtent L.Letby, kai pora su savo naujagime buvo ligoninėje.

Iš Lietuvos kilusi šeima kreipėsi į detektyvus, kad šie iš naujo išnagrinėtų jų dukters, kuri 2015 m. mirė minėtoje ligoninėje, bylą. Mirusios naujagimės tėvas teigė atpažinęs L.Letby veidą vykstant teismo procesui, o tai sukėlė įtarimą, kad slaugytoja galėjo būti susijusi su jų vaiko mirtimi.

Mergaitė gimė praėjus šiek tiek daugiau nei 40 savaičių po sveiko nėštumo. Jos motina sakė, kad gimdymas buvo komplikuotas – kūdikis 2015 m. rugsėjo 2 d. gimė atlikus moteriai skubų Cezario pjūvį. Gydytojai baiminosi, kad mergaitė gali užsikrėsti infekcija, todėl perkėlė ją į inkubatorių naujagimių skyriuje, kad ten ji būtų atidžiai stebima ir gydoma antibiotikais.

Netrukus jie pranešė, kad mergaitės būklė pagerėjo, tačiau rugsėjo 4 d. ligoninė pažadino motiną vidury nakties ir pranešė, kad jos dukrai labai pablogėjo sveikata. Medikai bandė ją gaivinti, tačiau kūdikis mirė.

2017 m. policija kreipėsi į šeimą dėl jų dukrelės mirties. Motina pasakojo leidiniui „Telegraph“, kaip pareigūnas tuomet sakė, kad policija tiria įtarimų sukėlusius slaugytojos veiksmus, nes „įvyko daug panašių atvejų, kai kūdikiai mirė dėl širdies ir plaučių problemų“. Todėl esą kilo įtarimų ir dėl lietuvių poros kūdikio.

Vėliau į Lietuvą gyventi sugrįžusi pora sulaukė dar kelių elektroninių laiškų iš kito tyrėjo, tačiau tai buvo pabaiga.

Iš Lietuvos L.Letby teismą stebėjusi pora ėmė iš naujo domėtis, kokiomis aplinkybėmis mirė jų dukra.

Pirma pomirtinė dukros apžiūra nieko neatskleidė, tačiau antroji parodė, kad mergaitė turėjo retų širdies ir plaučių defektų. Prieš gimdymą ši problema pastebėta nebuvo ir tai sukėlė motinos įtarimą, jos dukrelės mirtis buvo tyčinė.

Oficialia savo dukrelės mirties priežastimi netiki ir jos tėvas.

„Netikiu, kad tai buvo kažkokia širdies yda“, – „The Telegraph“ sakė 29 metų vyras, nuo to laiko susilaukęs dar dviejų vaikų.

Dabar, kai žudikė jau nuteista, šeima nori, kad byla būtų atversta iš naujo. „Mes buvome šokiruoti. Kilo tik vienas klausimas – kodėl taip atsitiko?“ – klausė lietuvė.

Parengta pagal „The Telegraph“ ir BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.