Po griežtos kritikos Nobelio fondas paskelbė nekviesiantis Rusijos ambasadoriaus į premijų teikimo ceremoniją

Po smarkios kritikos ir grasinimų boikotu Nobelio fondas paskelbė, kad atšaukia kvietimus Rusijos, Baltarusijos ir Irano ambasadoriams dalyvauti Nobelio premijų teikimo ceremonijoje Stokholme. Tačiau visi trys kviečiami į ceremoniją Osle.

Nobelio premijos laureatė Irano teisininkė ir aktyvistė Shirin Ebadi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nobelio premijos laureatė Irano teisininkė ir aktyvistė Shirin Ebadi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2023, 2:47 PM

„Nobelio fondo sprendimas pakviesti visus ambasadorius į Nobelio premijų teikimo ceremoniją, laikantis ankstesnės praktikos, sukėlė griežtą reakciją, – rašo fondas šeštadienį paskelbtame spaudos pranešime. – (...) Todėl Nobelio fondo valdyba nusprendė pakartoti praėjusių metų išimtį, t. y. nekviesti Rusijos, Baltarusijos ir Irano ambasadorių į Nobelio premijų teikimo ceremoniją Stokholme. Kaip iki šiol, visi ambasadoriai kviečiami į ceremoniją Osle“.

Nobelio fondas ketvirtadienį pranešė, kad šiais metais į apdovanojimų ceremoniją kvies visų Švedijoje ir Norvegijoje atstovaujamų šalių ambasadorius. Fondas organizuoja kasmetinę premijų įteikimo ceremoniją ir banketą Stokholme. Pernai jis nusprendė dėl Rusijos karo Ukrainoje Rusijos ir Baltarusijos ambasadorių nekviesti. Dėl protestų savo šalyje malšinimo kvietimo nesulaukė ir Irano pasiuntinys.

Virtinė Švedijos politikų pagrasino dėl kvietimo Rusijos ambasadoriui boikotuoti šiųmetį renginį. Ceremonija kasmet vyksta gruodžio 10 d. Stokholme. Čia karalius Carlas XVI Gustafas įteikia apdovanojimus už nuopelnus medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir mokslo srityse. Tada rengiamas pokylis 1 200 svečių. Tą pačią dieną atskiroje ceremonijoje Osle įteikiama Nobelio taikos premija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.