Kinijos vadovas Xi Jinpingas nevyks į G20 viršūnių susitikimą Naujajame Delyje

Kinijos vadovas Xi Jinpingas nevyks į G20 viršūnių susitikimą Indijoje. Šalies delegacijai vadovaus ministras pirmininkas Li Qiangas, pirmadienį Pekine pranešė Užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Xi Jinpingas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Xi Jinpingas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 11:31 AM

G20 šalių lyderiai savaitgalį susitiks Naujajame Delyje. Tai bus pirmas kartas, kai Kinijos vadovaus nedalyvaus G20 aukščiausio lygio susitikime. Tiesa, per koronaviruso pandemiją Xi Jinpingas taip pat nevyko į G20 susitikimą Romoje, tačiau dalyvavo jame vaizdo ryšiu.

Santykiai tarp šiųmečio G20 susitikimo šeimininkės Indijos ir Kinijos jau kurį laiką yra įtempti. Abi daugiausiai gyventojų turinčio pasaulio šalys, pavyzdžiu, nesutaria dėl teritorijos Indijos rytuose.

Kinija šį regioną vadina Zangnanu, o Indija – Arunačal Pradešu. Abi šalys nori valdyti teritoriją ir ginčijasi dėl sienos kalnuose 4 500 – 5 500 metrų aukštyje.

Ginčas septintajame dešimtmetyje sukėlė trumpą karą, kurį laimėjo Kinija. 2020 m. vasarą abiejų pusių kariai pasienio regione puolė vieni kitus akmenimis, lazdomis ir kumščiais. Tai buvo didžiausias toks incidentas per dešimtmečius.

G20 susitikime nebus ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.