Paaiškėjo, kas bus būsimasis Ukrainos gynybos ministras: dalyvavo svarbiausiose derybose su Rusija

Rustemas Umerovas, kuris turėtų tapti naujuoju Ukrainos gynybos ministru, yra vienas svarbiausių Krymo totorių bendruomenės narių, atstovavęs savo šaliai jautriose derybose su Rusija.

D. Umerovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Umerovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 7:03 PM

R. Umerovas gimė sovietiniame Uzbekistane, į kurį jo šeima buvo ištremta Stalino laikais, ir vaikystėje, kai aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje totoriams buvo leista grįžti, persikėlė į Krymą Ukrainoje.

41 metų musulmonas 2004 m. pradėjo dirbti telekomunikacijų versle, o 2019 m. buvo išrinktas į parlamentą.

Ten jis buvo vienas iš Krymo platformos – tarptautinių diplomatinių pastangų, kuriomis siekiama pakeisti 2014 m. Rusijos įvykdytą pusiasalio aneksiją – pirmininkų.

Jis daug metų dirbo istorinio Krymo totorių lyderio Mustafos Džemilevo patarėju.

2014 m. Rusija okupavo Krymą iš Ukrainos ir prastūmė referendumą dėl aneksijos, kurį Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės pasmerkė kaip neteisėtą.

Totorių bendruomenė, kuri sudaro 12–15 proc. dviejų milijonų Krymo gyventojų, balsavimą iš esmės boikotavo.

Maskva greitai uždraudė Mejlisą – tradicinį totorių musulmonų mažumos susirinkimą – paskelbdama jį ekstremistine organizacija ir nuo to laiko įkalino bendruomenės narius, prisidengdama saugumo sumetimais.

„Rusijos propagandistai sugalvojo pasakojimą apie Ukrainos tautos suskirstymą į etnines grupes, kad pateisintų savo karinius veiksmus mūsų šalies teritorijoje“, – pernai interviu aiškino R. Umerovas.

„Mes nejaučiame jokio šovinizmo ar islamofobijos [Ukrainoje] dėl mūsų etninės priklausomybės ar religijos“, – teigė jis.

Tiek po aneksijos, tiek prasidėjus visavertei Rusijos invazijai R. Umerovas dalyvavo užkulisinėse derybose su Rusijos pareigūnais, taip pat derėjosi dėl didelio atgarsio sulaukusių apsikeitimų kaliniais ir civilių gyventojų evakuacijos.

Pirmosiomis karo savaitėmis jis buvo Ukrainos delegacijos derybose su Rusija narys ir dalyvavo derybose dėl Ukrainos grūdų eksporto koridoriaus per Juodąją jūrą sukūrimo.

Vėliau Rusija pasitraukė iš susitarimo dėl grūdų, kaltindama Ukrainą ir jos sąjungininkus nesilaikant susitarimo dalies dėl palankesnių sąlygų Rusijos eksportui.

Praėjusių metų rugsėjį jis buvo paskirtas Valstybės turto fondo vadovu – tai itin sudėtingos pareigos Ukrainoje, kur privatizavimo procesą krečia korupcija.

Sekmadienį paskelbtame vaizdo pareiškime apie pakeitimą prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad šią savaitę parlamentarai bus pakviesti balsuoti dėl R. Umerovo kandidatūros.

Pasak jo, parlamentas „gerai pažįsta šį asmenį, ir ponui R. Umerovui nereikia jokių papildomų pristatymų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.