Estija balsuos dar išmaniau: rinkėjui pakaks mobiliojo telefono

Kol Lietuva apie internetinį balsavimą kalba tik neapibrėžtu būsimuoju laiku ir net idėja išbandyti skaitmenizacijos galimybes bent Pasaulio lietuvių apygardoje nugrimzdo pelkėse, vos už 300 kilometrų nuo Lietuvos sienos – Estijoje – internetu balsuojama 20 metų.

Estija paskelbė evoliucionuojanti į naują skaitmenizacijos etapą – m–balsavimą per išmaniuosius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Estija paskelbė evoliucionuojanti į naują skaitmenizacijos etapą – m–balsavimą per išmaniuosius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Matulaitis, pilietybe.lt

2023-09-05 12:27, atnaujinta 2023-09-05 12:35

Negana to, estai šuoliuoja dar toliau – link balsavimo programėle išmaniajame telefone.

Pamirškite e–rinkimus, Estija pereina prie naujos kartos m–rinkimų. Netrukus sukaks 20 metų nuo Estijos skaitmeninės revoliucijos, kuomet rinkimuose balsuoti pradėta ne tik prie urnų, bet ir kompiuteriais. Ta proga Estija paskelbė evoliucionuojanti į naują skaitmenizacijos etapą – m–balsavimą per išmaniuosius.

Pasak Estijos ūkio ir IT ministro Tiito Riisalo, viskas krypsta link to, kad jau 2024 m. pavasarį vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose pirmą kartą Estijos istorijoje savo balsą bus galima atiduoti išmaniuoju įrenginiu.

Valstybės informacinių sistemų departamentas (RIA; Riigi Infosüsteemi Amet) ir kompanija „Cybernetica“ parengė beveik milijoną eurų kainavusią aplikacijos „m–rinkimai“ prototipą, kurio bendra kaina gali dar išaugti. Ministras sakė, kad šis prototipas buvo išbandytas atiduodant ir priimant balsus ir veikia tiek „Android“, tiek „Apple“ išmaniuosiuose telefonuose.

Kita vertus, naujas technologinis šuolis šioje srityje kelia prieštaringus jausmus net tarp atkakliausių skaitmeninių rinkimų šalininkų ir teigiama, kad yra rizikų, kurias reikia priimti arba suvaldyti.

Valstybinės rinkimų tarnybos vadovas Arne Koitmäe atkreipia dėmesį į būtinybę pašalinti kelias rizikas, kurios daugelį metų ir trukdė pereiti prie balsavimo išmaniaisiais įrenginiais.

Labiausiai diskutuojama dėl balsavimo programėlės kontrolės, nes m-balsavimas turės pasikliauti užsienyje esančiomis ir ne Estijos kontroliuojamomis „Google“ ir „Apple“ programėlių parduotuvėmis.

Savo ruožtu ministras T. Riisalo teigia, kad abejoti „Apple“ ar „Google“ patikimumu pagrindo nėra: „Per tas pačias programėlių parduotuves teikiamos įvairios padidinto patikimumo reikalaujančios paslaugos. Kiekvienas rimtas bankas turi programėlę, per kurią galima pervesti keliasdešimt ar šimtus tūkstančių eurų, todėl šia sistema pasitikime“.

Skelbiama, kad Estijos pareigūnai Londone susitiko su „Apple“ atstovais, kurie pažadėjo bendradarbiauti visais įmanomais būdais.

Beje, 2023 m. išrinktą Estijos parlamentą galima vadinti pirmuoju, išrinktu internetiniu balsavimu, nes kompiuteriais balsavo daugiau rinkėjų, nei prie urnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.