Gali tekti išvykti? Latvijos kalbos egzamino neišlaikė daugiau nei pusė Rusijos piliečių

61 proc. Rusijos piliečių, laikiusių latvių kalbos egzaminą, jo iš pirmo karto neišlaikė, pranešė šalies Nacionalinio švietimo centro vadovė Liene Voronenko.

Latvijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Latvijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
 Rusiškas pasas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Rusiškas pasas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 12:14 PM, atnaujinta Sep 6, 2023, 12:26 PM

L. Voroņenko paaiškino, kad į egzaminą užsiregistravo daugiau žmonių, nei iš tikrųjų atėjo.

Valstybinės kalbos egzamino ketino laikyti 13 147 Rusijos piliečių, tačiau prie egzaminų užduočių pasirodė tik 11 147.

Nurodoma, kad antrajam egzamino bandymui užsiregistravo 6 501 Rusijos pilietis.

Šiuo metu galiojančioje Imigracijos įstatymo redakcijoje teigiama, kad Rusijos piliečiams išduoti leidimai nuolat gyventi šalyje nustojo galioti nuo 2023 m. rugsėjo mėn.

Norėdami gyventi Latvijoje, šie asmenys turi kreiptis dėl ES nuolatinio gyventojo statuso. Kad jį gautų, Pilietybės ir migracijos reikalų tarnybai jie turi pateikti įrodymus, kad moka latvių kalbą ne žemesniu kaip A2 lygiu, taip pat dokumentus, patvirtinančius, kad turi lėšų gyventi šalyje.

Paskutinę akimirką vyriausybė nurodė Vidaus reikalų ministerijai parengti Imigracijos įstatymo pataisas, kuriomis Latvijoje gyvenantiems Rusijos piliečiams suteikiami dar dveji metai valstybinės kalbos egzaminui išlaikyti.

Vyriausybė nusprendė pratęsti šį terminą, nes buvo padaryta išvada, kad maždaug 10 000 iš 25 316 Latvijoje gyvenančių Rusijos piliečių, turinčių leidimą nuolat gyventi, nesikreipė dėl ES nuolatinio gyventojo statuso. Tai reiškia, kad šie žmonės turės išvykti iš šalies.

Nepaisant siūlomų pakeitimų, Latvijoje gyvenantys Rusijos piliečiai rugsėjo mėn. turi užsitikrinti bent jau laikiną leidimą gyventi šalyje. Rusijos piliečiai, kurie nieko nepadarys dėl savo statuso, gaus pranešimus su kvietimu per 90 dienų išvykti iš šalies. Jei iki 2023 m. rugsėjo 1 d. PMLP negaus jokio prašymo, to asmens leidimas gyventi laikomas negaliojančiu nuo 2023 m. rugsėjo 2 d. Tas asmuo turi išvykti iš šalies iki 2023 m. gruodžio 2 d.

Valstybinės kalbos egzamino išimtys numato, kad egzamino nereikia laikyti asmeniui, baigusiam pagrindinį, vidurinį ar aukštesnįjį išsilavinimą pagal akredituotas latvių kalbos programas, baigusiam akredituotą tautinių mažumų švietimo programą ir išlaikiusiam centralizuotą latvių kalbos egzaminą 9 klasėje arba centralizuotą latvių kalbos egzaminą 12 klasėje. Egzamino taip pat nereikia laikyti jaunesniems nei 15 metų arba vyresniems nei 75 metų asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.