NATO pajėgų Kosove vadas: padėtis regione vis dar yra labai nestabili

NATO pajėgų Kosove vadas trečiadienį perspėjo, kad padėtis šiame regione vis dar yra nestabili, nepaisant to, jog ten po anksčiau šiemet užfiksuoto smurto protrūkio įsivyravo ramybė.

 NATO kariai Kosove.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 NATO kariai Kosove.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 8:59 PM, atnaujinta Sep 6, 2023, 9:00 PM

Neramumų gegužę būta regiono šiaurėje, kur gyvena nemažai etninių serbų. Tada ten pratrūko protestai ir riaušės, per kurias buvo sužeista 30 NATO taikdarių, susirėmusių su protestuojančiais serbais.

„(Padėtis) rami, tačiau už kampo tyko rizika, kad ji pablogės, ir būtent todėl reikia politinio sprendimo“, – pareiškė NATO taikos palaikymo misijos KFOR vadas generolas majoras Angelo Ristuccia. Jis pažymėjo, kad situacija „vis dar yra labai nestabili“.

Kosovo šiaurinė dalis yra susiskaldžiusi ir neramumus fiksuoja nuo 2008 m., kai Priština paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos. Įtampa šovė į padanges, kai Kosovo vadovybė keturiose daugiausiai serbų apgyvendintose savivaldybėse paskyrė naujus merus, atstovaujančius albanų partijoms. Jie buvo išrinkti per balsavimą, kurį serbai boikotavo.

Serbija nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės.

NATO KFOR misija yra pagrindinė Kosovo saugumo institucija. Po gegužę įvykusių smurtinių susirėmimų ji padidino savo tenykštį kontingentą iki 4,5 tūkst. karių. NATO taikdariai Kosove dislokuoti nuo tada, kai baigėsi 1998–1999 m. vykęs karas tarp etninių albanų kovotojų ir Serbijos pajėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.