Meksikos prezidento rinkimuose dalyvaus dvi moterys

Meksikos valdančioji partija trečiadienį savo kandidate 2024 metų prezidento rinkimuose įvardijo buvusią Meksiko miesto merę Claudią Sheinbaum – tai reiškia, kad pirmą kartą dvi pagrindinės varžovės vadovauti šiai Lotynų Amerikos valstybei bus moterys.

Xochitl Galvez (kairėje) ir Claudia Sheinbaum (dešinėje).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xochitl Galvez (kairėje) ir Claudia Sheinbaum (dešinėje).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 11:12 AM, atnaujinta Sep 7, 2023, 11:13 AM

61 metų mokslininkė K. Sheinbaum varžysis su Xochitl Galvez, verslininke ir senatore, turinčia čiabuvių kraujo ir išrinkta atstovauti opozicinei koalicijai „Platusis frontas už Meksiką“.

Abi moterys savo kampanijomis šalyje, siekiančioje atsikratyti mačizmo – arba seksizmo – tradicijos, stengiasi „sudaužyti stiklines lubas“ (nerašytus karjeros apribojimus – red.).

Prezidento Andreso Manuelio Lopezo Obradoro partija „Morena“ paskelbė, kad K. Sheinbaum laimėjo vidinį konkursą kandidatuoti 2024 metų birželio mėnesį vyksiančiuose rinkimuose, įveikusi varžovus, tarp kurių buvo ir buvęs užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas.

K. Sheinbaum yra ištikima kairiojo populisto Lopezo Obradoro šalininkė ir patikėtinė. Dabartinis prezidentas turi daugiau nei 60 proc. palaikymo reitingą, bet pagal konstituciją privalo palikti postą po vienos šešerių metų kadencijos.

Ji yra Bulgarijos ir Lietuvos žydų migrantų anūkė, garsėja savo santūriu, atsargiu stiliumi ir žada tęsti Lopezo Obradoro politinę darbotvarkę.

Devintajame dešimtmetyje K. Sheinbaum buvo studentų lyderė, o 2000–2005 metais, kai Lopezas Obradoras buvo Meksiko miesto meras, ji ėjo miesto aplinkos apsaugos sekretorės pareigas.

Ji buvo Lopezo Obradoro atstovė spaudai per jo nesėkmingą 2006 metų rinkimų kampaniją, o nuo 2018-ųjų iki šių metų pradžios, kai atsistatydino, kad galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose, pati ėjo Meksiko miesto mero pareigas.

„Merginos mato manyje pavyzdį, – sakė K. Sheinbaum žurnalui „Gatopardo“. – Pirmoji moteris prezidentė būtų būtų istorinis įvykis mūsų šalyje“.

Dar vienas besikeičiančių laikų ženklas – Meksikos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį visoje šalyje dekriminalizavo abortus, nusprendęs, kad teisinė sistema, kurioje už abortus baudžiama, „pažeidžia moterų žmogaus teises“.

„Meksikai reikia kiaušidžių“

Antroji kandidatė – X. Galvez, gimusi iš čiabuvio tėvo otomio ir mišrios rasės motinos. Jos vardas čiabuvių nahuatlių kalba reiškia „gėlė“, o kilmė išskiria ją iš tradicinės konservatyvios opozicijos.

Ji dėvi čiabuvių drabužius, vartoja šnekamąją kalbą, paįvairintą keiksmažodžiais, ir garsėja tuo, kad po Meksiko miestą keliauja dviračiu.

Opozicinę koaliciją sudaro Institucinė revoliucinė partija, kuri valdė šalį daugiau kaip 70 metų iki 2000-ųjų, konservatyvioji Nacionalinio veiksmo partija ir kairioji Demokratinės revoliucijos partija.

60 metų kompiuterių inžinierė X. Galvez kritikuoja Lopezo Obradoro saugumo strategiją ir teigia, kad kovai su organizuotu nusikalstamumu reikia „kiaušidžių“.

Tuo tarpu K. Sheinbaum „nori toliau daryti tą patį“, ką ir Lopezas Obradoras, pirmadienį interviu AFP sakė X. Galvez, žadėdama naują požiūrį.

„Nenoriu toliau remtis iškastiniu kuru. Nenoriu toliau remtis šalies militarizavimu. Nenoriu toliau remtis žlugusia sveikatos apsaugos sistema“, – sakė ji.

„Su manimi nebus kelio atgal nuo LGBTQ bendruomenės ir moterų iškovotų teisių“, – pažadėjo X. Galvez.

Tačiau jos laukia sunki kova, atsižvelgiant į „Morenos“ populiarumą. Rugpjūčio 28 dieną laikraščio „Reforma“ paskelbtoje apklausoje 46 proc. respondentų teigė, kad rinkimuose balsuotų už K. Sheinbaum, o 31 proc. – už X. Galvez.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.