Indijoje prasidėjo G20 viršūnių susitikimas

Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių lyderiai šeštadienį susitinka Naujajame Delyje, renginio šeimininkei Indijai siekiant tarptautinio sutarimo, nepaisant didelio susiskaldymo Rusijos invazijos į Ukrainą klausimu.

G20 viršūnių susitikimas.<br>EPA-ELTA nuotr.
G20 viršūnių susitikimas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-09 10:34

Manoma, kad dėl išsiskiriančių nuomonių apie karą susitikimas gali nesibaigti tradiciniu bendru pareiškimu, kurį įprastai pasirašo visos dalyvaujančios valstybės. Anot pranešimų, G20 derybose Vakarų šalims, kurios aktyviai remia Ukrainą ir yra įvedusios Rusijai griežtas sankcijas, galimai teks susidurti su Kinijos ir Rusijos aljansu.

Į Indiją atvykęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas dabartinę padėtį pasaulinės politikos sferoje palygino su „nefunkcionalia“ šeima.

Susitikime taip pat bus diskutuojama ir kitomis svarbiomis temomis, įskaitant klimato kaitą ir Pasaulio Banko reformą.

Indijos premjeras Narendra Modis savo ruožtu nori sustiprinti Globaliųjų pietų vaidmenį – dėl šios priežasties į G20 gretas gali būti pakviesta Afrikos Sąjunga (AS). Vėliau pranešta, kad AS iš tiesų sulaukė kvietimo prisijungti prie grupės.

Iki šiol G20 priklausė tik vienas blokas – Europos Sąjunga (ES). Jai Naujajame Delyje atstovauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis.

Nepaisant susiskaldymo, G20 yra vienas iš nedaugelio formatų, kuriuose tiesiogiai susitinka Vakarų šalys ir Rusija. Tačiau šių metų susitikime nenumatytas Rusijos prezidento Vladimiro Putino dalyvavimas. Jis vietoj savęs atsiuntė savo užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą.

Neatvyko ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kuriam atstovauja premjeras Li Qiangas.

Penktadienį į Naująjį Delį atvyko JAV prezidentas Joe Bidenas. Netrukus po atvykimo jis surengė dvišalius pokalbius su N. Modžiu.

Susitikimas organizuojamas laikantis griežtų saugumo priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.