Rusų šantažas neišdegė: vietoj šimtų milijonų Moldova „Gazprom“ mokės vos dešimtadalį sumos

Moldova pareiškė, kad yra skolinga „Gazprom“ 8,6 mln. dolerių už dujas, t. y. tik nedidelę dalį Rusijos naftos ir dujų grupės reikalaujamos 709 mln. dolerių sumos, kurią „Gazprom“ teigė sieksianti susigrąžinti.

„Gazprom“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
„Gazprom“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 9:38 AM

Šalis, esanti tarp Ukrainos ir Europos Sąjungos narės Rumunijos, pirko rusiškas gamtines dujas iki praėjusių metų kovo mėnesio, kai šalies valdžia pareiškė, kad šalis nutraukė jų tiekimą.

Tačiau „Gazprom“ ir vietinė rusų dujų įmonė Moldovoje pareiškė, kad susikaupė šimtai milijonų dolerių skolų. Moldovos energetikos ministras Viktoras Parlicovas su tokiais skaičiais nesutinka.

Pasak jo, tarptautinis auditas parodė, jog valstybei priklausantis gamtinių dujų skirstytojas „Moldovagaz“ skolingas tik 8,6 mln. dolerių, o vyriausybė „neketina mokėti neegzistuojančių skolų“.

Audito ataskaitoje pabrėžiama, kad „Gazprom“ nuo 2007 m. pati nesumokėjo apie 160 mln. dolerių mokesčių už dujų tranzitą.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paragino Moldovą susilaikyti nuo energijos tiekimo klausimo politizavimo.

„Iš savo pusės norėtume pažymėti, kad „Gazprom“ jau dešimtmečius yra patikimas energijos tiekėjas“, – savo bandė įrodytu okupantų atstovė spaudai Marija Zacharova.

Bendrovė „Gazprom“ pareiškė, kad „kategoriškai nesutinka su Moldovos pusės teiginiais ir ketina toliau visais įmanomais būdais ginti savo teises“.

Kremliaus kontroliuojama bendrovė prieš metus skolą įvertino 709 mln. dolerių, nors suma galėjo padidėti pridėjus palūkanas.

Moldova teigė, kad auditas atskleidė pernelyg dideles palūkanų normas, kurių reikalavo „Gazprom“. Pranešama, kad iš dokumentų matyti, jog beveik 50 proc. skolos sudaro delspinigiai.

Nuo 2022 m. birželio Moldova yra įgijusi kandidatės į ES statusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.