Ilgametis R. Abramovičiaus sąjungininkas bandė nusikratyti sankcijų: milijardierius papasakojo apie savo „sunkų“ gyvenimą

Jungtinės Karalystės (JK) teismas priėmė svarbų sprendimą pirmoje byloje, kurioje buvo siekta panaikinti dėl karo Ukrainoje įvestas sankcijas stambiems rusų kilmės verslininkams.

Rusijos milijardieriui J.Švidleriui (kairėje), kuris yra kito oligarcho R.Abramovičiaus (dešinėje) bičiulis, nepavyko pasiekti sankcijų panaikinimo.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Rusijos milijardieriui J.Švidleriui (kairėje), kuris yra kito oligarcho R.Abramovičiaus (dešinėje) bičiulis, nepavyko pasiekti sankcijų panaikinimo.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Romanas Abromovičius. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Romanas Abromovičius. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 5:55 AM, atnaujinta Sep 12, 2023, 5:56 AM

Su JK vyriausybe bylinėjosi ir pralaimėjo 59-erių milijardierius Jevgenijus Švidleris – ilgametis 56-erių oligarcho Romano Abramovičiaus draugas bei verslo partneris.

JAV ir JK pilietis J.Švidleris, kurio turtas siekia 1,5 milijardo eurų, prašė pripažinti jam taikomas sankcijas neteisėtomis ir panaikinti jo turto, įskaitant dviejų lėktuvų, kurie jau daugiau kaip metus stovi vieno Londono oro uosto angare, areštą.

Argumentai neįtikino

Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą J.Švidleriui sankcijos buvo pritaikytos įkandin R.Abramovičiaus, su kuriuo jis turėjo bendrų interesų naftos bendrovėje „Sibneft“ ir plieno gamybos koncerne „Evraz“.

JK valdžios institucijos į sankcijų sąrašą įtraukė 1600 asmenų – siekta, kad verslininkai padarytų įtaką Vladimirui Putinui arba bent jau nustotų investuoti į strategines Rusijos pramonės šakas ir taip pakenktų Kremliaus galimybėms tęsti agresiją prieš Ukrainą.

J.Švidleris, kaip ir daugelis kitų sankcionuotų turtuolių, tvirtino, kad jau daug metų nebendravo su V.Putinu, negali jam daryti jokios įtakos ir kad seniai atsikratė rusiško verslo.

Milijardieriaus advokatai teisme aiškino, kad turto areštas trukdo normaliam gyvenimui.

Kenčia šeima, vaikai buvo priversti palikti mokyklas Anglijoje ir išvykti pas tėvą į JAV, todėl dabar motina juos mato tik retsykiais, nes yra įsikūrusi JK, bet, skirtingai nei J.Švidleris, neturi JAV pilietybės ar leidimo ten gyventi.

Vis dėlto teisėjas Neilas Garnhamas atmetė visus J.Švidlerio teisininkų argumentus ir priėmė JK vyriausybei palankų sprendimą.

Bloga žinia oligarchams

Jungtinėje Karalystėje sankcijas įveda Užsienio reikalų ministerija.

Į ją taip pat galima kreiptis su prašymu panaikinti apribojimus – kartais jie patenkinami.

Taip sankcijų atsikratė banko „Tinkoff“ kūrėjas Olegas Tinkovas ir buvęs banko „Sberbank“ valdybos pirmininko pavaduotojas Levas Chasis.

J.Švidleris taip pat pasuko šiuo keliu, bet jam pavyko pasiekti tik dalinio priežasčių, dėl kurių buvo įtrauktas į sankcijų sąrašą, persvarstymo, bet ne nusimesti sankcijas.

Todėl verslininkas kreipėsi į teismą. O kadangi JK teismų praktika remiasi precedentais, J.Švidlerio proceso baigtis faktiškai nulems panašių bylų likimą ateityje.

J.Švidleris turėjo daugiau galimybių laimėti teisme nei bet kas kitas, nes jis yra vienintelis Rusijos pilietybės neturintis verslininkas, įtrauktas į JK sankcijų sąrašą, apimantį 1600 asmenų.

Rusijos milijardieriai Michailas Fridmanas ir Piotras Avenas taip pat siekė atsikratyti JK sankcijų. Jie irgi gyveno Didžiojoje Britanijoje, kai prasidėjo karas Ukrainoje. Už juos stojo Rusijos opozicijos aktyvistai, tačiau Užsienio reikalų ministerija sankcijų nepanaikino.

Maža to, kol vyko J.Švidlerio ieškinio nagrinėjimas, JAV taip pat įvedė sankcijas M.Fridmanui ir P.Avenui.

Minėjo žmogaus teises

J.Švidleris dar prieš teismo posėdį bandė įtikinti Užsienio reikalų ministeriją panaikinti apribojimus, tačiau jam pavyko tik pakeisti formuluotę, pagal kurią verslininkas buvo įtrauktas į sankcijų sąrašą 2022 metų kovo 24 d. – praėjus mėnesiui po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą ir dviem savaitėms po to, kai sankcijos buvo įvestos R.Abramovičiui.

Pernai lapkritį JK užsienio reikalų ministerija patikslino pretenzijas J.Švidleriui: pirma, jis yra susijęs su R.Abramovičiumi, o pastarajam sankcijos taikomos už tai, kad gavo naudos iš savo ryšių su Rusijos valdžios institucijomis arba jas remia. Antra, J.Švidleris buvo vienas iš strateginę reikšmę Kremliui turinčios bendrovės „Evraz“ direktorių.

J.Švidlerio advokatai dėstė, kad abu šie punktai pažeidžia jų kliento teises, garantuojamas Europos žmogaus teisių konvencijos. Jie teigė, kad turto areštas buvo neproporcingas, o sankcijos pritaikytos selektyviai.

Pats J.Švidleris vieną dieną trukusiame Londono teismo posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu iš Jungtinių Valstijų.

Jis trumpam pasirodė ekrane iš blankiai apšviesto kambario – JAV buvo 3 valanda ryto. Teisėjas pasigailėjo verslininko ir leido jam išjungti kamerą su sąlyga, kad šis klausysis, kas kalbama.

Mieguistas J.Švidleris akivaizdžiai nudžiugo ir iki posėdžio pabaigos daugiau ekrane nepasirodė. Tuo metu jo advokatai pasakojo apie gyvenimo sunkumus, kuriuos sukelia sankcijos.

J.Švidleris buvo priverstas išvykti į JAV. Sąskaitas apmoka draugai. Jo sūnus ir dukra buvo išvaryti iš prestižinių Anglijos privačių mokyklų. Verslo valdyti neįmanoma, bankai ir lengvatinių mokesčių bendrovės nenori su juo turėti reikalų, areštuoti du lėktuvai, nėra pinigų jachtai ir JK esančiam nekilnojamajam turtui prižiūrėti.

Pasitiki ministerija

Teisėjas sutiko, kad J.Švidlerio teisės buvo neabejotinai labai apribotos. Bet jis nepriėmė argumento, kad jos apribotos neproporcingai sankcijų tikslui ir visuomenės gerovei – užbaigti Rusijos karą prieš Ukrainą.

„Sankcijų proporcingumo vertinimas priklauso nuo užsienio politikos tikslų“, – pažymėjo teisėjas.

Valdžių atskyrimas pagal nerašytą JK konstituciją numato, kad vyriausybė nustato politiką, o į ją teismas nesikiša.

Teisėjas taip pat nesutiko su J.Švidlerio argumentais, kad jo ryšiai su R.Abramovičiumi niekaip nepadės sustabdyti Rusijos agresijos Ukrainoje, nes R.Abramovičius, jei ir galėjo paveikti V.Putiną, tai jau padarė, o jokie draugai ir verslo partneriai negali R.Abramovičiaus priversti atsiriboti nuo Kremliaus ir V.Putino ar pasmerkti karą.

„Aš su tuo nesutinku. Remiantis visuotine žmogiškąja patirtimi, žmonės yra labiau linkę daryti dalykus draugų ir kolegų prašymu arba dėl jų interesų nei tada, kai tai diktuoja išskirtinai tik jų pačių asmeniniai interesai“, – nusprendė teisėjas.

Todėl tiesioginės sankcijos R.Abramovičiui nereiškia, kad naudos neduotų papildomas spaudimas jam iš taip pat sankcionuoto J.Švidlerio.

„Be to, klausimai dėl vieno oligarcho įtakos kitam – užsienio reikalų ministro kompetencija, jis turi daugiau galimybių įvertinti įrodymus nei teismas, – rašė teisėjas savo sprendime. – Įtakos svertų Rusijos valdžios institucijoms nustatymas yra užsienio politikos klausimas, kur ministras neabejotinai turi daugiau autoritetingos patirties ir įgaliojimų.“

Parengta pagal BBC inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.