V. Putinas: siųsti tankus į Vengriją ir Čekoslovakiją buvo klaida

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Sovietų Sąjungos sprendimas siųsti tankus į Vengriją ir Čekoslovakiją malšinti masinius protestus Šaltojo karo metais buvo klaida, praneša „Reuters“.

V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 4:08 PM

„Tai buvo klaida“, – atsakė V. Putinas, paklaustas apie Rusijos kaip kolonijinės galybės suvokimą dėl Maskvos sprendimo pasiųsti tankus į Budapeštą 1956 metais ir Prahą 1968-aisiais.

„Užsienio politikoje nedera daryti nieko, kas kenkia kitų tautų interesams“, – sakė V. Putinas, kuris 2022 metais pasiuntė dešimtis tūkstančių karių į Ukrainą ir sukėlė didžiausią sausumos karą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

V. Putinas teigė, kad JAV daro tas pačias klaidas kaip ir Sovietų Sąjunga. Pasak jo, Vašingtonas „neturi draugų, tik interesus“.

1956 metų Vengrijos sukilimą numalšino sovietų tankai ir kariuomenė. Kovose žuvo mažiausiai 2 600 vengrų ir 600 sovietų karių.

1968 metų „Prahos pavasaris“ baigėsi, kai sovietų vadovaujamos Varšuvos pakto pajėgos įsiveržė į Čekoslovakiją. Pasak čekų istorikų, dėl invazijos žuvo apie 137 čekai ir slovakai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.