V. Zelenskis vetavo pasipiktinimo bangą sukėlusį įstatymo projektą dėl turto deklaravimo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vetavo įstatymo projektą, numatantį karo padėties metu atkurti elektroninį turto deklaravimą.

V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 12:16 PM, atnaujinta Sep 12, 2023, 2:00 PM

„Veto. Šįryt iš Ukrainos Auksčiausiosios Rados atkeliavo įstatymas, paliekantis elektroninio deklaravimo apribojimus. Jie yra nepriimtini. Turto deklaracijos turi būti viešos. Iš karto. Ne po metų“, – tinkle „Telegram“ parašė V. Zelenskis.

Pasak valstybės vadovo, įstatymų leidėjai turėtų užtikrinti, kad turto deklaracijų registras būtų atvertas iškart. „Įstatyme turėtų atsirasti šis pagrindinis pakeitimas. Pageidautina greitai“, – pridūrė V. Zelenskis.

Antradienį Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas pasirašė rugsėjo 5 d. parlamentarų priimtą įstatymo projektą, numatantį karo padėties metu atkurti turto deklaravimą. Dokumentas buvo nusiųstas prezidentui, kad šis jį pasirašytų.

Patvirtinta dokumento versija apima nuostatą, pagal kurią turto deklaracijų registrai nebūtų pasiekiami visuomenei vienerius metus, tačiau deklaracijas pildantiems asmenims suteikiama galimybė savanoriškai kreiptis į Nacionalinę korupcijos prevencijos agentūrą, kad duomenys apie jų turtą būtų atskleisti.

Ši nuostata sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą. Ukrainiečiai į tai reagavo inicijuodami peticiją, raginančią V. Zelenskį vetuoti šį įstatymą, grąžinti jį parlamentui ir užtikrinti, kad pareigūnų turto deklaracijų registras būtų atviras. Peticija per rekordiškai trumpą laiką sulaukė reikiamo skaičiaus parašų. Ją iki šiol pasirašė daugiau kaip 83 tūkst. piliečių, kai minimali riba yra 25 tūkst. parašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.