V. Putino ir Kim Jong Uno susitikimas Rusijos kosmodrome: tarp temų – parama, kovoje su Vakarais

Savo susitikimui Rusijos Tolimuosiuose Rytuose prezidentas Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas pasirinko naująjį Rusijos Vosčošnyj kosmodromą.

V. Putinas ir Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas ir Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas ir Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas ir Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas.<br>Reutres/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas.<br>Reutres/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimas Vostočnyj kosmodrome Rusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimas Vostočnyj kosmodrome Rusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas atvyko į Rusiją.<br>Imago Images/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas atvyko į Rusiją.<br>Imago Images/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas atvyko į Rusiją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas atvyko į Rusiją.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 13, 2023, 7:44 AM, atnaujinta Sep 13, 2023, 3:11 PM

Trečiadienio rytą čia, pasak valstybinės naujienų agentūros TASS, atvyko Kremliaus šeimininkas, o paskui į tenykštę geležinkelio stotį atriedėjo ir šarvuotas Kim Jong Uno traukinys. Vėliau dieną planuojami politiniai jų pokalbiai.

Spėjama, kad V. Putinas ir Kim Jong Unas susitikime gali kalbėti apie ginklų sandorius, Rusijai karui prieš Ukrainą skubiai reikalinga amunicija. Šiaurės Korėja vėlgi gali tikėtis rusiškų technologijų, pavyzdžiui, palydovų ir branduolinių povandeninių laivų gamybai.

Tai jau antrasis Kim Jong Uno vizitas Rusijoje. Jis su V. Putinu buvo susitikęs Vladivostoke 2019 m. balandį.

Šiaurės Korėjos vadovas žada Rusijai paramą jos kovoje su Vakarais

Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį susitiko pokalbių Vostočnyj kosmodrome Rusijos Rytuose. Kremliaus paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip jie spaudžia vienas kitam rankas. V. Putinas, anot rusų naujienų agentūrų, pareiškė, kad Maskva padės Pchenjanui kurti palydovus.

Tai yra ir priežastis, kodėl susitikimo vieta pasirinktas kosmodromas, rašė naujienų agentūra „RIA Novosti“. „Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos lyderis rodo didelį susidomėjimą raketų technologijomis ir mėgina plėsti savo buvimą kosmose“, – sakė V. Putinas. Žurnalistų paklaustas, ar susitikime bus kalbama ir apie karinį bendradarbiavimą, Rusijos prezidentas teigė: „Kalbėsime visomis temomis, neskubėdami. Turime užtektinai laiko“.

Prieš tai naujienų agentūros pranešė, kad abiejų šalių vadovai kalbės apie „prekybinius santykius“ ir „tarptautinius reikalus“. Pasak Vašingtono, per Kim Jong Uno ir V. Putino pokalbius gali būti susitarta dėl ginklų tiekimo iš Šiaurės Korėjos Rusijos karui Ukrainoje.

Rusijai karui prieš Ukrainą skubiai reikalinga amunicija. Šiaurės Korėja vėlgi gali tikėtis rusiškų technologijų, pavyzdžiui, palydovų ir branduolinių povandeninių laivų gamybai. Rusija skurdžiai šaliai gali tiekti ir maisto produktų. Tai jau antrasis Kim Jong Uno vizitas Rusijoje. Jis su V. Putinu buvo susitikęs Vladivostoke 2019 m. balandį.

„Džiaugiuosi, jus matydamas“, – sakė V. Putinas trečiadienį susitikęs su Kim Jong Unu ir ilgai spausdamas jam ranką. Šiaurės Korėjos lyderis padėkojo prezidentui už kvietimą ir šiltą priėmimą. Šalių vadovai kosmodrome apžiūrėjo raketų paleidimo rampą ir susipažino su „Angara“ tipo nešančiosios raketos montavimu, pranešė agentūra „Interfax“. Anot pranešimų, Kim Jong Unas daug klausinėjo apie Rusijos raketų programą.

Šiaurės Korėjos lyderis susitikime pažadėjo Rusijai paramą jos kovoje su Vakarais. Abi šalys kartu kovos su imperializmu, sakė jis. „Rusija pakilo į šventą kovą, kad nuo hegemoninių jėgų apgintų savo suverenumą ir saugumą, – kalbėjo Kim Jong Unas. – Mes visad remsime prezidento V. Putino ir Rusijos vadovybės sprendimus. Ir mes eisime išvien kovoje su imperializmu“. Jis esąs tikras, kad šis susitikimas yra dar vienas žingsnis į naują lygį pakeliant abiejų šalių santykius.

Kim Jong Unas antradienį šarvuotu traukiniu atvyko į Rusiją. Vostočnyj kosmodromas yra už daugiau kaip 1 500 km į šiaurę nuo Vladivostoko, kuris savo ruožtu yra per 130 km nutolęs nuo Šiaurės Korėjos sienos. V. Putinas, Rusijos duomenimis, pirmadienį atvyko į Vladivostoką, kur dalyvavo ekonomikos forume.

Anot analitikų, tai, kad V. Putino ir Kim Čen Uno susitikime gali būti kalbama apie ginklų tiekimą Rusijai, byloja Šiaurės Korėjos vadovą lydinti delegacija. Jai priklauso aukšti kariuomenės ir ginklų pramonės atstovai. Manoma kad Pchenjanas prieš Ukrainą kovojančiai Rusijai gali tiekti artilerijos amunicijos ir prieštankinių raketų.

Kim Jong Unas: Rusija pasieks „didelę pergalę“ prieš savo priešus

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas trečiadienį sakė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad yra įsitikinęs, jog Rusija pasieks „didelę pergalę“ prieš savo priešus, o tuo pat metu Ukrainos sąjungininkės Vakaruose perspėja dėl galimo ginklų susitarimo tarp Rusijos ir Šiaurės Korėjos.

Pernai pradėjusi plataus masto karą Ukrainoje, Rusija Vakarų akyse tapo atstumtąja ir ėmė stiprinti santykius su kitais diktatoriais, su kuriais demokratinės šalys nebendrauja.

„Esame įsitikinę, kad Rusijos kariuomenė ir žmonės laimės didelę pergalę teisingoje kovoje, kad nubaustų piktavališkas grupuotes, kurios siekia hegemonijos, ekspansijos ir ambicijų“, – sakė Kimas V. Putinui, keldamas tostą per oficialią vakarienę po jųdviejų susitikimo akis į akį.

Kimas taip pat gyrė „didvyrišką“ Rusijos kariuomenę komentaruose, kuriuos Maskvos remiamos naujienų agentūros interpretavo kaip konkrečiai skirtus Maskvos vykdomai plataus masto karinei operacijai Ukrainoje.

O V. Putinas, priimdamas Kimą Tolimųjų Rytų kosmodrome, gyrė „būsimą bendradarbiavimo ir draugystės stiprinimą tarp mūsų šalių“, o vėliau žurnalistams sakė matantis „galimybių“ kariniam bendradarbiavimui su Šiaurės Korėja.

Anksčiau jis yra sakęs, kad Maskva galėtų padėti Pchenjanui kurti palydovus, ir užsiminė, kad šalys taip pat galėtų aptarti karinį bendradarbiavimą.

JAV pareigūnai ir ekspertai teigė, kad Rusija yra suinteresuota pirkti Šiaurės Korėjos amuniciją, kurią galėtų naudoti Ukrainoje.

Abu vadovai patvirtino istorinius Maskvos ir Pchenjano ryšius. „Mes visada būsime su Rusija“, – sakė Kimas, kaip rodė Rusijos televizijos transliuoti kadrai.

„Vienas senas draugas geriau nei du nauji“, – sakė V. Putinas, cituodamas rusišką patarlę ir turėdamas omenyje Sovietų Sąjungos vaidmenį Korėjos kare.

Jų pokalbiai ir diskusijos su delegacijomis truko apie dvi valandas, po to vadovai išvyko oficialios vakarienės Kimo garbei.

Vėliau Kimas stebės Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno pajėgumų demonstravimą Vladivostoke, sakė V. Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.