Tunisas uždraudė į šalį atvykti Europos Parlamento delegacijai

Tunisas neleido į šalį įvažiuoti Europos Parlamento delegacijai po to, kai ES teisės aktų leidėjai sukritikavo Briuselio su Tunisu sudarytą susitarimą dėl migracijos stabdymo, ketvirtadienį pranešė pareigūnai. EP užsienio reikalų komiteto nariai ketvirtadienį turėjo vykti į šią Šiaurės Afrikos šalį su faktų nustatymo misija.

Tunisas uždraudė į šalį atvykti Europos Parlamento delegacijai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tunisas uždraudė į šalį atvykti Europos Parlamento delegacijai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 1:37 PM

Tačiau laiške, su kuriuo susipažino agentūra AFP, Tuniso užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad įstatymų leidėjams nebus leista atvykti dėl „daugybės abejonių“, kurias kelia šis vizitas.

EP delegacijos narys Mouniras Satouri pasmerkė šį žingsnį kaip „stebinantį ir išskirtinį“.

Incidentas įvyko po to, kai liepos mėnesį ES su Tunisu pasirašė memorandumą, kuriuo siekiama pažaboti neteisėtą migraciją per Viduržemio jūrą. Pagal šį susitarimą, kurį labai skatino ES narė Italija, Briuselis pažadėjo finansinę paramą Tuniso vyriausybei, kuri gali siekti šimtus milijonų eurų.

Šią savaitę vykusiuose debatuose kairieji EP nariai skundėsi, kad ES sudarė sandorį su vis labiau autoritarine vyriausybe, kuri kaltinama žiauriu elgesiu su migrantais iš Užsachario Afrikos.

EP centro kairiųjų S&D frakcija paragino „nedelsiant sustabdyti“ susitarimo galiojimą, kai buvo priimtas sprendimas sustabdyti parlamento narių vizitą. Įstatymų leidėjai neturi teisės spręsti dėl sandorio patvirtinimo.

Europos Komisija, ES vykdomosios valdžios institucija, gynė susitarimą, teigdama, kad juo sustiprinamas bendradarbiavimas su svarbia partnere. Tunisas yra pagrindinė tūkstančių migrantų, pasiryžusių pavojingai perplaukti jūrą į Europą, telkimosi vieta.

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos pastaruosius dvejus metus perspėja, kad nuo 2021 metų liepos 25 dienos, kai prezidentas Kaisas Saiedas užgrobė valdžią, Tunisas vis labiau ritasi autoritarizmo link.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.