JAV ir Pietų Korėja įspėja dėl Maskvos ir Pchenjano karinio bendradarbiavimo

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkė Pietų Korėja įspėja dėl karinio bendradarbiavimo tarp Šiaurės Korėjos ir Rusijos.

Pietų Korėja ir JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pietų Korėja ir JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 4:06 PM, atnaujinta Sep 15, 2023, 4:07 PM

Bet kokie Maskvos ginklų sandoriai su Pchenjanu pažeistų galiojančias JT rezoliucijas, savo ketvirtajame susitikime penktadienį Seule pareiškė bendros strateginės ir konsultacinės išplėstinio atgrasymo grupės (EDSCG) dalyviai. Abi pusės sutarė, kad Šiaurės Korėja ir Rusija tokiu atveju turėtų „sumokėti kainą“, sakė Pietų Korėjos užsienio reikalų viceministras Chang Ho Jinas, kurį cituoja naujienų agentūra „Yonhap“.

Kalbėdamos apie Išplėstinį atgrasymą, JAV turi omenyje „visą spektrą“ savo karinių pajėgumų Pietų Korėjai apginti, įskaitant atominius ginklus. Chang Ho Jinas pažymėjo, kad Rusija, kaip nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, turi elgtis atsakingai. Vašingtonas ir Seulas pastaruoju metu ne kartą reiškė susirūpinimą Maskvai ir Pchenjanui derantis dėl galimų ginklų sandorių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį Vostočnyj kosmodrome priėmė Šiaurės Korėjos vadovą Kim Jong Uną. Ar buvo pasiekta susitarimų dėl ginklų tiekimo, oficialiai neskelbiama. JAV baiminasi, kad V. Putinas iš Šiaurės Korėjos nori įsigyti didelį kiekį artilerijos amunicijos ir raketų, kad panaudotų jas savo kare prieš Ukrainą. Kim Jong Unas mainais gali tikėtis rusiškų technologijų, pavyzdžiui, palydovų ar povandeninių laivų gamybai.

EDSCG posėdžiauja viceministrų lygiu. Grupė po ilgesnės pertraukos buvo atgaivinta praėjusiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.