JAV: Manoma, kad Kinijos gynybos ministras atleistas iš pareigų

JAV vyriausybė mano, kad Pekinas atleido iš pareigų gynybos ministrą Li Shangfu ir pradėjo tyrimą jo atžvilgiu, ketvirtadienį vakare pranešė laikraštis „The Financial Times“, remdamasis amerikiečių pareigūnais.

Li Shangfu.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Li Shangfu.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 9:27 AM, atnaujinta Sep 15, 2023, 9:28 AM

Netrukus po šio pranešimo JAV ambasadorius Japonijoje Rahmas Emanuelis socialinėje žiniasklaidoje pareiškė, kad Li „nebuvo matyti ar girdėti jau 3 savaites“ ir kad ministrui galėjo būti paskirtas namų areštas.

Tai naujausias galimos sumaišties Pekine požymis po to, kai liepos mėnesį be paaiškinimų dingo ir savo pareigų neteko Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas.

Liepos mėnesį Kinija taip pat pakeitė savo Raketinių pajėgų – kariuomenės padalinio, prižiūrinčio šalies branduolinį arsenalą, – vadovybę; pajėgų vado Li Yuchao nebesimatė viešumoje kelias savaites iki pakeitimo, o oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ nepateikė jokių paaiškinimų dėl jo nušalinimo.

Neaišku, kas paskatino prezidento Joe Bideno administraciją padaryti išvadą, kad dėl Li Shangfu atliekamas tyrimas. Baltieji rūmai šio klausimo viešai nesvarstė.

Rugpjūčio 15 dieną Li Shangfu atvyko į Rusiją ir dalyvavo netoli Maskvos vykusioje saugumo konferencijoje. Po dviejų dienų Baltarusijos vyriausybė išplatino oficialias nuotraukas, kuriose užfiksuotas Li susitikimas su Baltarusijos neteisėtu prezidentu Aliaksandru Lukašenka Minske.

Li atsisakė susitikti su JAV atstovais, kol Vašingtonas nepanaikins jam skirtų sankcijų, kurias 2018 metais tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas įvedė už Rusijos karinių technologijų įsigijimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.