Žiniasklaida: Kinija tiria gynybos ministro korupciją

Kinijos gynybos ministras Li Shangfu jau ilgiau nei dvi savaites yra dingęs iš viešumos, o kelios žiniasklaidos priemonės pranešė, kad prieš jį galėjo būti pradėtas tyrimas dėl korupcijos, informuoja „Deutsche Welle“.

Kinijos gynybos ministras Li Shangfu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos gynybos ministras Li Shangfu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2023, 3:37 PM, atnaujinta Sep 16, 2023, 3:38 PM

Naujienų agentūra „Reuters“ apie tai rašo remdamasi dešimtimi su situacija susipažinusių žmonių, o britų laikraštis „Financial Times“ citavo JAV žvalgybą ir patvirtino, kad dėl ministro vyksta tyrimas. Tuo metu apie sprendimų priėmimą Pekine žinantis asmuo leidiniui „The Wall Street Journal“ sakė, kad Li Shangfu praeitą savaitę buvo apklausiamas.

Teigiama, kad tyrime figūruoja dar 8 aukšto rango pareigūnai iš Kinijos karinių įsigijimų tarnybos, kuriai Li Shangfu vadovavo nuo 2017 iki 2022 m.

Pekinas aiškina nieko nežinantis apie šią situaciją.

Gynybos ministras paskutinį kartą viešumoje buvo matytas rugpjūčio 29 d., kai sakė kalbą saugumo forume Pekine, kuriame dalyvavo Afrikos valstybių atstovai. Jis nedalyvavo gynybos ministrų susitikime Vietname rugsėjo 7 d., o šios šalies atstovai teigė, kad ministras neva negalavo. Tą pačią savaitę jis turėjo susitikti su aukšto rango Singapūro kariuomenės atstovu Kinijoje, bet taip pat nedalyvavo susitikime.

Dėl to regiono diplomatams ir socialinių tinklų vartotojams kilo klausimų, kur gi vis dėlto yra ministras.

Liepos mėnesį Kinijos karinių įsigijimų tarnyba paskelbė, kad ji ruošiasi „apvalyti“ viešųjų pirkimų procesą. Organizacija paragino žmones pranešti apie pažeidimus buvusius nuo 2017 m. spalio mėnesio, nuo tada, kai jai ėmė vadovauti Li Shangfu.

Gynybos ministras dingo netrukus po to, kai liepos mėnesį buvo atleistas užsienio reikalų ministras Qin Gangas, kuris prieš tai taip pat ilgą laiką nesirodė viešumoje.

Panašiomis aplinkybėmis iš posto buvo pašalintas ir Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos elitinių raketinių pajėgų vadas Li Yuchao.

JAV ambasadorius Japonijoje Rahmas Emanuelis socialinėje žiniasklaidoje iškėlė hipotezę, kad gynybos ministrui galėjo būti skirtas namų areštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.