Teismo posėdyje Hagoje – Rusijos ir Ukrainos kaktomuša: užsipuolė dėl „genocido“ bylos

Rusija Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) pirmadienį užsipuolė Ukrainą – abi kariaujančios šalys dalyvauja teismo posėdyje svarstant bylą dėl Maskvos teiginio, kad „genocidas“ rytų Ukrainoje tapo priežastimi praėjusių metų plataus masto invazijai.

Maskvos atstovas Genadijus Kuzminas užsipuolė Ukrainą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskvos atstovas Genadijus Kuzminas užsipuolė Ukrainą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos pajėgų ataka Kryvyj Rihe.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos pajėgų ataka Kryvyj Rihe.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Sužeisti ukrainiečių kariai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje. Sužeisti ukrainiečių kariai.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 2:01 PM

Maskvos atstovas Genadijus Kuzminas pareiškė, kad Ukrainos byla, kurioje teigiama, jog Rusija „piktnaudžiavo“ JT genocido konvencija kaip priežastimi 2022 metų vasarį pradėti karą prieš savo kaimynę, „negali būti toliau nuo tiesos“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai vasario 24 dieną įsakė pradėti iš dalies motyvuodamas tuo, kad prorusiški žmonės rytų Ukrainoje „patyrė Kyjivo režimo prievartą ir genocidą“.

Po dviejų dienų nuo karo pradžios Ukraina iškėlė bylą TTT, „kategoriškai tai neigdama“ ir tvirtindama, kad Rusijos naudojimasis „genocidu“ kaip pretekstu prieštarauja 1948 metų JT genocido konvencijai.

Vien tik „pareiškimai“ apie genocidą nėra pripažintini pagal tarptautinę teisę, įskaitant Genocido konvenciją, teigė G. Kuzminas.

Sėdėdamas vos už kelių metrų nuo Ukrainos delegacijos, G. Kuzminas sakė: „Kalbant apie susirūpinimą dėl genocido grėsmės, tai nenustebino, turint galvoje Kyjivo režimo politiką, kuri tvirtai remiasi nacizmo istorija, doktrinomis ir praktika“.

Jis padarė išvadą, kad Ukrainos teisinė pozicija yra „beviltiškai klaidinga“ ir „prieštarauja ilgametei teismo praktikai“.

Byloje, kurios svarstymas vyksta prabangiuose Taikos rūmuose Hagoje, sprendžiamas klausimas, ar aukščiausiasis JT teismas turi jurisdikciją nurodyti Rusijai sustabdyti vykdomus karo veiksmus.

G. Kuzminas ragino teismą atmesti ieškinį, argumentuodamas, kad JT genocido konvencijoje kalbama apie genocido „prevenciją ir bausmę už jį“, o nė vienas iš šių aspektų Ukrainos ieškinyje netaikomas.

„Ukraina nekaltina Rusijos genocido vykdymu. Ukraina taip pat nekaltina Rusijos, kad ji neužkirto kelio genocidui ar nenubaudė už jį, – teigė jis. – Priešingai, Ukraina tvirtina, kad genocido nebuvo. Vien to turėtų pakakti, kad byla būtų atmesta, nes... jei genocido nebuvo, negali būti ir Genocido konvencijos pažeidimo“.

Jurisdikcijos klausimas

2022 metų kovo mėnesį TTT stojo Ukrainos pusėn ir nurodė Rusijai „nedelsiant nutraukti“ karinius veiksmus.

Tačiau tai buvo vadinamasis „preliminarus sprendimas“, kol bus nuspręsta, ar teismas iš tikrųjų yra kompetentingas priimti sprendimą dėl klausimo esmės.

Teismo sprendimai yra privalomi, nors jis ir neturi „policijos pajėgų“, kurios galėtų užtikrinti jų vykdymą.

Rusijos teigimu, TTT neturi jurisdikcijos, nes Ukrainos byla nepatenka į JT genocido konvencijos taikymo sritį. Ukraina savo atsakymą pateiks antradienį.

Nuo trečiadienio 32 šalys – Ukrainos sąjungininkės Vakaruose – taip pat turės galimybę padaryti pareiškimus Kyjivui paremti. TTT atmetė JAV prašymą prisijungti prie bylos.

TTT taip pat nagrinėja atskirą Ukrainos iškeltą bylą, kurioje teigiama, kad Rusija daug metų prieš invaziją rytų Ukrainoje rėmė separatistų sukilėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.