ES reikalauja, kad Lenkija pateiktų paaiškinimus dėl vizų skandalo

Europos Komisija reikalauja, kad Lenkija per artimiausias dvi savaites pateiktų paaiškinimus dėl įtarimų, jog šalies konsulatai ir rangovai už kyšius išduodavo Šengeno vizas, trečiadienį pranešė jos atstovė spaudai.

Lietuvosa ir Lenkijos pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvosa ir Lenkijos pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvosa ir Lenkijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvosa ir Lenkijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvosa ir Lenkijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvosa ir Lenkijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 2:57 PM, atnaujinta Sep 20, 2023, 2:59 PM

Pranešimai apie šį skandalą „kelia didelį susirūpinimą“ ir paskatino už vidaus reikalus atsakingą EK narę Ylvą Johansson parašyti laišką Lenkijos valdžios institucijoms ir „paprašyti paaiškinimų“, sakė atstovė spaudai Anitta Hipper.

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad Šengeno vizų išdavimo sistema asmenims iš Artimųjų Rytų ir Afrikos mainais už pinigus atitinkamose šalyse buvo įdiegta per Lenkijos konsulatus ir kai kurias išorės bendroves.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis trečiadienį atmetė „absurdiškus“ teiginius apie vizų skandalo mastą po to, kai Vokietija išreiškė susirūpinimą dėl šių kaltinimų.

„Deja, Vokietijos spauda užkibo už visiškai absurdiško opozicijos pasakojimo apie mastą to, su kuo susidūrėme, – sakė M. Kaminskis radijui „Zet“. – Vakar kalbėjau su Vokietijos vidaus reikalų ministre. Paaiškinau tikrąjį mastą... Nuraminau ją, kad tai tik opozicijos rinkiminė kampanija, ir liepiau netikėti nesąmonėmis“.

Jis kalbėjo po to, kai Berlynas atskleidė, kad Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser skambino M. Kaminskiui, o Varšuvos ambasadorius Berlyne dėl šio klausimo buvo iškviestas į jos vadovaujamą ministeriją.

Lenkijos valdžios institucijos teigia, kad šioje schemoje galėjo dalyvauti keli šimtai Lenkijos darbo vizų, o opozicija teigia, kad tikrasis skaičius gali būti apie 250 tūkstančių.

Lenkijos slaptoji tarnyba praėjusią savaitę pranešė, kad dėl šio skandalo prieš spalio 15 dieną vyksiančius rinkimus, kuriuose valdančioji partija pasisako prieš imigraciją, buvo sulaikyti septyni asmenys.

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad į šią schemą, kurią opozicinė partija „Pilietinė platforma“ pavadino „didžiausiu skandalu Lenkijoje 21-ame amžiuje“, buvo įtraukta ir Užsienio reikalų ministerija.

Praėjusią savaitę dėl šio skandalo atsistatydino užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas, nors oficiali jo pasitraukimo priežastis buvo „nepakankamas bendradarbiavimas“.

Pasak Lenkijos žiniasklaidos, praėjusią savaitę P. Wawrzykas buvo paguldytas į ligoninę po bandymo nusižudyti.

Vokietijos federalinė policija dar prieš skandalą dėl padidėjusio migrantų srauto sustiprino patikras prie Lenkijos sienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.