JAV vadas: Rusijos modifikuoti dronai gali padėti Iranui

Rusijos modifikacijos galėtų sustiprinti Irano bepiločių orlaivių technologiją ir Teherano kampaniją remiant Sirijos prezidentą Basharą Al Assadą, trečiadienį pareiškė JAV oro pajėgų vadas Artimuosiuose Rytuose.

Irano bepilotis orlaivis.<br>Zuma Press / Scanpix iliustr.
Irano bepilotis orlaivis.<br>Zuma Press / Scanpix iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 7:57 PM

Vašingtonas kaltina Teheraną tiekiant Maskvai bepiločius orlaivius, tapusius svarbiu Rusijos invazijos į Ukrainą bruožu ir nuolat naudojamus Sirijoje. Iranas neigia siunčiąs Rusijai bepiločius orlaivius karui Ukrainoje.

„Manau, yra rizika, kad (...) Rusijai gaunant dronus iš Irano ir modifikuojant šiuos ginklus, dalimi šių technologijų bus pasidalyta su Iranu (ir) suteiks jam papildomų galimybių“, – per spaudos konferenciją sakė JAV devintųjų oro pajėgų vadas generolas leitenantas Alexusas Grynkewichas.

„Šių santykių padariniai šiek tiek pasireiškia Sirijoje. Kas būtų galėjęs pamanyti, kad Rusijos Federacijos kariniam pajėgumui prireiks Irano? Ir vis dėlto taip ir yra“, - sakė jis.

Dronai tapo svarbiausiu tiek Rusijos, tiek Irano - abiem šalims taikomos griežtos Vakarų sankcijos - karinės strategijos elementu. Praėjusį mėnesį Teheranas pristatė savo kovinį nepilotuojamą orlaivį „Mohajer-10“, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas padovanojo dronų Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui, kai šis praėjusią savaitę lankėsi Rusijoje.

„Esu susirūpinęs dėl bendradarbiavimo lygio, kuris gali būti pasiektas Rusijos pajėgoms bendradarbiaujant ir slapta susitariant su Iranu, tai vyksta Sirijoje“, – žurnalistams Abu Dabyje sakė A. Grynkewichas. „Mes tai labai atidžiai stebime. Šie stiprėjantys santykiai man kelia karinio pobūdžio susirūpinimą“, – sakė jis.

Ir Teheranas, ir Maskva teikia ekonominę, politinę ir karinę paramą Sirijos vyriausybei, padėjo Damaskui susigrąžinti didžiąją dalį teritorijos, prarastos ankstyvuoju karo etapu. Konfliktas Sirijoje vyksta nuo 2011 m., per jį žuvo daugiau nei 500 tūkst. žmonių, milijonai buvo priversti palikti namus, nukentėjo šalies infrastruktūra bei pramonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.