V. Zelenskis JT gali pirmą kartą nuo karo pradžios gyvai susidurti su S. Lavrovu

Ukrainos prezidentas pirmą kartą nuo karo pradžios susitiks akis į akį su Rusijos atstovais, nes trečiadienį vyks, ko gero, dramatiškas JT Saugumo Tarybos posėdis.

S. Lavrovas ir V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas.
S. Lavrovas ir V. Zelenskis.<br>EPA-ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-20 09:41

Volodymyras Zelenskis atskrido į Niujorką į kasmetinę JT Generalinę Asamblėją, kur antradienį, vilkėdamas savo išskirtiniais kariniais drabužiais, pasakė kalbą, kurioje ragino pasaulį tvirtai priešintis Rusijai.

Trečiadienį jis kalbės specialioje sesijoje dėl karo įtakingoje Saugumo Taryboje, kurioje Rusija yra nuolatinė narė, turinti veto teisę prieš bet kokius sprendimus.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį vakare atvyko į Niujorką, o oficialioji žiniasklaida teigė, kad jis skrido aplinkiniu maršrutu, kad išvengtų Europos oro erdvės. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas į JT neatvyko, nes Tarptautinis baudžiamasis teismas yra išdavęs jo arešto orderį.

Kol kas neaišku, ar S. Lavrovas, pats buvęs JT ambasadorius, dalyvaus Saugumo Tarybos posėdyje ir susitiks su V. Zelenskiu.

Galimas jų susidūrimas „galėtų tapti vienu iš tų kultinių JT momentų“, – sakė Vašingtone įsikūrusio instituto „Centre for Strategic and International Studies“ (CSIS) ekspertė Marti Flacks.

Kitoms dviem nuolatinėms JT Saugumo Tarybos narėms – JAV ir Prancūzijai – atstovaus jų aukščiausio rango diplomatai: valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna.

Tvirta Ukrainos rėmėja Albanija šiuo metu pirmininkauja Saugumo Tarybai ir, kaip nurodoma darbotvarkėje, su kuria susipažino AFP, sutiko, kad joje kalbėtų 60 atstovų.

Tai bus pats artimiausias Rusijos ir Ukrainos diplomatinis kontaktas nuo Maskvos invazijos 2022 metų vasario mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.